Β. Κεγκέρογλου: Ώρα επαγρύπνισης για την μελισσοκομία 

Άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης της μελισσοκομίας, κυρίως ως προς το ζήτημα των επικονίασης,  ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως εξηγεί, το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης  είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση, που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση. Πληθώρα ερευνών, τονίζει, έχει προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση της μέλισσας και τη συμβολή της στην παραγωγή τροφίμων με μετρήσιμα δεδομένα, έργο εξαιρετικά δύσκολο που απαιτεί απαραιτήτως συνεχή επιστημονική  συνεργασία.

Στη χώρα μας, λέει, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής. Οι περίπου 25.000 μελισσοκόμοι και οι περισσότερες από 1.300.000 κυψέλες δίνουν μια παραγωγή περίπου 15.000 τόνων ετησίως, ενώ η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 90% της κατανάλωσης. Ωστόσο, σημειώνει, ορατός είναι ο κίνδυνος αφανισμού μεγάλου μέρους των μελισσών, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων και γενικότερα από τις συνέπειες τις ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μη μπορούν τα φυτά να γονιμοποιηθούν. 

Ο κ.Κεγκέρογλου αναφέρει πως οι αρμόδιοι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν για την απότομη πτώση του πληθυσμού των επικονιαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη και  οργανώνεται πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ενώ διατυπώνεται και το αίτημα βελτιστοποίησης του  υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνει μάλιστα πως η ετήσια γεωργική παραγωγή της Ε.Ε που αποδίδεται άμεσα στους επικονιαστές υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ και ζητά να πληροφορηθεί ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει  η πολιτεία για την προστασία του ευαίσθητου τομέα της μελισσοκομίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πρόκειται για επαγγελματικό κλάδο, μείζονος σπουδαιότητας για την ελληνική οικονομία.