Βαμβάκι: «Πάτησε» τα 90 σεντς το συμβόλαιο Δεκεμβρίου

- Τις τρεις τελευταίες μέρες «διορθώνει» στην περιοχή των 86-87 σεντς, μετά από αυτόματες εντολές πώλησης
- Ο καιρός πιέζει την παγκόσμια παραγωγή, ενώ η χρηματιστηριακή άνοδος δίνει στήριξη στις τιμές του ελληνικού βαμβακιού
Σε επίπεδα άνω των 90 σεντς ανά λίμπρα κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το βαμβάκι στις διεθνείς αγορές – τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Τετάρτη – με τις τιμές να παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Παρά τη μικρή διόρθωση των δύο τελευταίων ημερών, η συνεχής ανοδική πορεία συνδέεται κυρίως με τις ανησυχίες για την παγκόσμια παραγωγή, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε σημαντικές παραγωγικές περιοχές εντείνουν την αβεβαιότητα για τις τελικές αποδόσεις.
Για τον Έλληνα παραγωγό, ωστόσο – όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη χρηματιστηριακή αγορά του βαμβακιού – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή μεταφράζεται στην τιμή του σύσπορου. Στις 31/8, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου (CTZ26) στο χρηματιστήριο ICE (Νέα Υόρκη) έκλεισε στα 93,74 σεντς ανά λίμπρα, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,1665.
Το σύσπορο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με απόδοση εκκόκκισης 33%, η παραπάνω χρηματιστηριακή τιμή αντιστοιχεί θεωρητικά σε περίπου 57,5 λεπτά το κιλό για το σύσπορο βαμβάκι. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη μετατροπή της διεθνούς τιμής στα ελληνικά δεδομένα, χωρίς να υπολογίζονται οι επιμέρους παράγοντες που διαμορφώνουν την τελική εμπορική τιμή.
Στην αγορά, με αυτήν τη χρηματιστηριακή τιμή, οι προσφορές στην πύλη κινούνται πιο κοντά στα 56 λεπτά το κιλό. Η διαφορά, περίπου 1,5 λεπτού, συνδέεται με το λεγόμενο «basis», δηλαδή το περιθώριο που ενσωματώνεται στην τιμή από το εκκοκκιστήριο. Σε αυτό συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων τα μεταφορικά μέχρι το λιμάνι, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και επεξεργασίας, αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνει η επιχείρηση όταν «κλειδώνει» μια τιμή αρκετό διάστημα πριν από την παράδοση του προϊόντος.
Έτσι, τα περίπου 56 λεπτά το κιλό αποτελούν μια σημαντική βάση για την τρέχουσα περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τιμή είναι ίδια για όλους τους παραγωγούς. Ο όγκος του προϊόντος, η εμπορική συμφωνία, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού μπορούν να διαφοροποιήσουν την τελική τιμή, καθώς σε αυτήν προστίθενται και τα προβλεπόμενα ποιοτικά πριμ ανά ποικιλία και χαρακτηριστικά.
Παραγωγή
Σε διεθνές επίπεδο, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα σε βασικές παραγωγικές περιοχές, ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο εξακολουθεί να επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.
Στην Κίνα, η υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής και οι απώλειες στις αποδόσεις εν- δέχεται να αυξήσουν τις ανάγκες για εισαγωγές, ενισχύοντας τη ζήτηση για βαμβάκι από
σημαντικούς προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα η εικόνα των αμερικανικών καλλιεργειών. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), μόλις το 37% των καλλιεργειών αξιολογείται ως καλής έως εξαιρετικής κατάστασης, έναντι 38% στην προηγούμενη εκτίμηση.
Στην Ινδία, τέλος, ο ασθενέστερος μουσώνας των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την παραγωγή, με τις βροχοπτώσεις να εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσουν τη φετινή περίοδο περίπου 15% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Οι εξελίξεις σε ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία κρατούν έτσι σε εγρήγορση τη διεθνή αγορά, με την πορεία του καιρού, τις αποδόσεις και τα διαθέσιμα αποθέματα να αναμένεται να καθορίσουν την επόμενη κίνηση των τιμών. Για την ελληνική αγορά, το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο η διεθνής άνοδος θα συνεχιστεί και θα περάσει με μεγαλύτερη ένταση στις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί.








