Βαμβάκι: Σε κίνδυνο απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης οδηγούν οι μειωμένες αποδόσεις

Μείωση στις αποδόσεις του βαμβακιού καταγράφεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τη Θεσσαλία να διανύει μία μέτρια έως απογοητευτική χρονιά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι παραγωγοί. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, καθώς παραγωγοί του κάμπου φοβούνται ότι δεν θα πιάσουν τη μέση ηρτημένη παραγωγή που απαιτείται. Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αποδόσεις διαφοροποιούνται ανά περιοχή, με τα ξηρικά βαμβάκια να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολλοί δεν πρόκειται να τα συγκομίσουν.
Στα 50–51 λεπτά/κιλό η τιμή
Πιο αναλυτικά, στην Ορεστιάδα ξεκίνησε εντατικά η συγκομιδή, με μειωμένα όμως κιλά. «Οι αποδόσεις στα ποτιστικά χωράφια κυμαίνονται στα 300-350 κιλά το στρέμμα. Η μείωση στις αποδόσεις οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, σημειώνοντας πως δεν αντιμετώπισαν προβλήματα προσβολών από το σκουλήκι. Η συγκομιδή χρειάζεται ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί. Όσοι συγκομίζουν από ξηρικά χωράφια μετρούν αποδόσεις στα 70 με 120 κιλά το στρέμμα. Ως προς τις τιμές για το σύσπορο βαμβάκι, λέει πως κυμαίνονται στα 50-51 λεπτά το κιλό. Η «ΕΝΩΣΗ» έχει συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και με τον Όμιλο Εκκοκκιστηρίων Καραγιώργος – Σιάρκος.
Ροδόπη
Στην Ξυλαγανή Ροδόπης δεν θα μαζέψουν καθόλου ξηρικά βαμβάκια γιατί «δεν αξίζει τον κόπο», μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος στον ΑΣ Σκορδοπαραγωγών, Γιάννης Στογιαντσάκης. Καλύτερη είναι η εικόνα στα αρδευόμενα. Τα βαμβάκια που συγκομίζουν από τα ποτιστικά αγροτεμάχια στα υψώματα είναι καλά. «Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 300 με 400 κιλά το στρέμμα», σημειώνει, αναφέροντας πως και από άποψη ποιότητας είναι ευχαριστημένοι. Αντίθετα, στον κάμπο, η κατάσταση είναι ανησυχητική εξαιτίας της επέλασης του πράσινου σκουληκιού. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι τότε θα υπάρχει αγωνία για την κατάσταση της παραγωγής. Σχολιάζοντας τις τιμές, ο κ. Στογιαντσάκης λέει ότι την περασμένη Παρασκευή ανέρχονταν στα 50,5 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές δεν σχεδιάζουν, και περιμένουν. «Υπάρχουν δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να κλείσει ο παραγωγός την τιμή ημέρας και ο άλλος να αφήσει ανοιχτή τιμή μέχρι τον Φεβρουάριο και να πάρει μια προκαταβολή», σημειώνει. Στον Νομό Ξάνθης, η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει το επόμενο δεκαήμερο, αλλά οι παραγωγοί μεταφέρουν ότι τα ξηρικά χωράφια, που είναι λίγα αναλογικά με το σύνολο των εκτάσεων, μάλλον δεν θα συγκομιστούν.
Απογοήτευση στη Θεσσαλία
Την ίδια ώρα, έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, πολλοί εκ των οποίων μιλούν για κίνδυνο απώλειας της Ειδικής Βάμβακος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία Φαρσάλων και στον Νομό Καρδίτσας, ενώ κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα χωριά του Κιλελέρ, όπου η παραγωγή ξεπερνά τα 300 κιλά.
Η πλειονότητα των καλλιεργειών είναι όψιμη, αφού οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε μία επανασπορά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φυτειών, όμως με επιπτώσεις στο προϊόν, εξαιτίας του θερμικού στρες.
Σάπισαν εξωτερικά τα καρύδια
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τον Φαρσαλινό Σωκράτη Αλειφτήρα, η φετινή παραγωγή είναι πολύ χαμηλή, 200 με 250 κιλά κατά μέσο όρο. «Το θέμα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το αίτιο του φαινομένου, που είναι το εξωτερικό σάπισμα των καρυδιών. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κλιματική κρίση και τον παρατεταμένο καύσωνα, καθώς αυτές οι καιρικές συνθήκες επικρατούσαν σε όλη τη χώρα και βλέπουμε σε άλλες περιοχές να έχουν καλύτερες παραγωγές», αναφέρει.
Και προσθέτει: «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται ο κακός σπόρος, μια και η σποροπαραγωγή πέρυσι –λόγω του Daniel– ήταν κακή. Άλλοι το αποδίδουν στα μη γόνιμα εδάφη των χωραφιών –πάλι λόγω του Daniel–, και άλλοι στις δύο και τρεις επανασπορές που χρειάστηκε να γίνουν λόγω καιρικών συνθηκών».
Επιστολή στο ΥΠΑΑΤ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συνεταιρισμοί Πολυνερίου «Ευ Γη» και η Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Συνεταιρισμού Βασιλί «COTTON FARSALA», όπως και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο ΤΟΕΒ Ενιπέα και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την οποία ζητούν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μείωση της ηρτημένης παραγωγής για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, αλλά και πρωτοβουλίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.
«Αυτό που παρατηρείται είναι το σάπισμα των καρυδιών του βαμβακιού, χωρίς προσβολές από σκουλήκια, όπως επίσης και το μη “σωστό δέσιμο” του φυτού, ένα φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι γεωπόνοι. Τα φαινόμενα αυτά είναι άκρως καταστροφικά για τις τελικές παραγωγές και θα έχουν ως συνέπεια τη μη κάλυψη των κιλών ανά στρέμμα, που ορίζουν τη λήψη της συνδεδεμένης επιδότησης. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο που αυτή η καταστροφή παρατηρείται σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους.
Ανομοιομορφία
Από την πλευρά του, ο Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε, συνεργάτης του Συνεταιρισμού Cotton Farsala, υποστηρίζει πως «η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά για όσους βαμβακοπαραγωγούς έκαναν τις σωστές παρεμβάσεις με ρυθμιστές ανάπτυξης για αποφύλλωση και ωρίμανση των καρυδιών, με τις σωστές δόσεις και στον κατάλληλο χρόνο». Σημειώνει, δε, ότι η κατάσταση της καλλιέργειας στην επαρχία Φαρσάλων έχει μεγάλη ανομοιομορφία από χωράφι σε χωράφι και ανά περιοχή. «Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φαινόμενα είναι ανεξήγητα ακόμα και επιστημονικά, διότι υπάρχουν σύνθετοι παράγοντες που επέδρασαν φέτος στην καλλιέργεια», τονίζει.
Σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση, με την οποία επανακαθορίστηκαν οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, από την καλλιεργητική περίοδο 2024 η ελάχιστη απόδοση σε κιλά/ στρέμμα σύσπορου βαμβακιού, ορίζεται όπως φαίνεται στον πίνακα.
Γεωργία Μπόχτη