Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε δείγματα ζωικών προϊόντων

EFSA

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνονται συχνότατα κρούσματα υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο ζωικό κεφάλαιο και τα παράγωγα κτηνοτροφικά προϊόντα εντός ΕΕ. Τα επικίνδυνα τοξικά μέταλλα κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας με τις ουσίες που απαντoύν συχνότερα σε υπερβολικές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA κατάρτισε μια ετήσια κατάσταση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης σχετικά με την παρουσία καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και μη εγκεκριμένων ουσιών σε ζώα και ζωικά προϊόντα. Οι κατηγορίες που καλύφθηκαν από την παρακολούθηση ήταν τα βοοειδή, οι χοίροι, τα αιγοπρόβατα, τα άλογα, τα πουλερικά, τα κουνέλια, τα εκτρεφόμενα θηράματα, τα άγρια θηράματα, οι υδατοκαλλιέργειες, το γάλα, τα αβγά και το μέλι.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το έτος 2016 κατέδειξαν ότι τα χημικά στοιχεία, και ιδιαίτερα τα βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και ο χαλκός, κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα μη συμμορφούμενα δείγματα που υποβλήθηκαν στην EFSA από 27 κράτη-μέλη, αντιστοιχώντας στο 5,02% αυτών. Συνολικά, 1.131 από τα 710.839 δείγματα βρέθηκαν να μη συμμορφώνονται με τους κανονισμούς (σ.σ. δηλαδή, το 0,31% όσων υποβλήθηκαν). Ως γνωστόν, το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ έχει θεσπίσει τα ανώτατα όρια των τιμών των στοιχείων που επιτρέπονται στα τρόφιμα, καθορίζοντας προγράμματα παρακολούθησης για τον έλεγχο της παρουσίας αυτών των ουσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη μείωση των -υψηλών- επιπέδων του καδμίου στα λιπάσματα, προωθώντας παράλληλα τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή λιπάσματος και τη μείωση των αποβλήτων. Οι συζητήσεις σχετικά με την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων της αγοράς για τα λιπάσματα της ΕΕ -που ισχύουν από το 2003- άρχισαν τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της EFSA αναφέρονται περιστατικά με υψηλές τιμές καταλοίπων στεροειδών σε χοίρους, βοοειδή, αιγοπρόβατα και υδατοκαλλιέργειες. Το 2016 αναφέρθηκαν υψηλότερες συχνότητες μη συμμορφούμενων δειγμάτων για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.