Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Βαριά πρόστιμα για παράνομη άρδευση στην περιοχή της Πηνείας

Αγρότες χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης στα χωράφια
02.08.2016
1' διάβασμα
varia-prostima-gia-paranomi-ardefsi-stin-periochi-tis-pineias-44690

«Φρένο» στην αλόγιστη χρήση νερού και στην παράνομη κατανάλωση επιχειρεί να βάλει η υπηρεσία υδάτινων πόρων του Δήμου Ήλιδας, μετά τη διαπίστωση ότι με παράνομες συνδέσεις αγρότες στην περιοχή της Πηνείας χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης για αρδευτικούς λόγους.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι χρήστες έχουν κανονικά συνδέσεις υδροδότησης δεν χρησιμοποιούν το νερό μόνο για οικιακή χρήση, αλλά για να ποτίζουν καλλιέργειες. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού και όποιος παραβαίνει τον κανονισμό ύδρευσης του Δήμου Ήλιδας, θα τιμωρείται όπως ο νόμος ορίζει. Ενημερώνουμε, επίσης, ότι οι έλεγχοι σε περιοχές στις οποίες παρατηρούνται προβλήματα, θα εντατικοποιηθούν από τη δημοτική αστυνομία», τονίζεται σχετικά από την αρμόδια υπηρεσία υδάτινων πόρων του Δήμου Ήλιδας.

«Ξεκινήσαμε τις αυτοψίες και, ταυτόχρονα, κλείνουμε τις παράνομες παροχές νερού. Κάποιοι είχαν βγάλει τα ρολόγια για να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τις παροχές, αλλά αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί άλλο», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Ζάρρας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε αναδείξει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, η μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και τα παλαιωμένα συστήματα άρδευσης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της Δυτικής Ελλάδας.

Εδώ και χρόνια, δεν έχει υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης, με αποτέλεσμα οι υπόγειοι υδροφορείς να εξαντλούνται καθημερινά και οι παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με ζητήματα, όπως η λειψυδρία.

Νικολέτα Τζώρτζη

ΓΡΑΦΕΙ: