Θ. Βασιλέκας: Ποιος Ευρωπαίος παραγωγός πληρώνει όσα ο Έλληνας, ενώ εισπράττει τόσο χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών;

Μελανό είναι το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, όπως υποστηρίζει ο Θανάσης Βασιλέκας, κτηνίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), ο οποίος χτυπά καμπανάκι στην ελληνική πολιτεία, αν θέλει να φτιάξει την παραγωγή της ή να δημιουργήσει περαιτέρω ελλείμματα και εισαγωγές.

Θ. Βασιλέκας: Ποιος Ευρωπαίος παραγωγός πληρώνει όσα ο Έλληνας, ενώ εισπράττει τόσο χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών;
Θανάσης Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ)

Ρίχνει βέλη προς εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και σε «ορισμένους επιστήμονες, οι οποίοι για την παραγωγή έχουν ‘‘μαύρα μεσάνυχτα’’, αλλά δίνουν τις κατευθύνσεις, παρασύροντας τον κλάδο στον γκρεμό».

Συνέντευξη στην Άννα Στεργίου

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα; 

Το κόστος παραγωγής, με τις μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, γεγονός που καθιστά στα όρια της επιβίωσης ή και μη βιώσιμες τις μονάδες. Έλλειψη οργάνωσης και παντελής απουσία προγραμματισμού, από πλευράς της πολιτείας για την αγελαδοτροφία, ταλανίζουν τον κλάδο, ενώ όσα προβλέπει ο νέος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών για το γιαούρτι θα τα βρούμε, τελικά, μπροστά μας. Εξοβελίζεται η ελληνική παραγωγή γάλακτος και, ταυτόχρονα, παρατηρείται έλλειψη διάθεσης να την αναβαθμίσουμε.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η ελληνική αγελαδοτροφία είναι ασύμφορη, μη ανταγωνιστική…

Ενδεχομένως, όπως λειτουργεί, να έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά αυτό δεν αφορά το σύνολο των μονάδων της ελληνικής αγελαδοτροφίας. Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη η υποδομή τους, ως προς την τεχνολογία, τις εφαρμογές, τις γνώσεις, αλλά και το γεγονός ότι ο Έλληνας καταναλωτής, που θέλει ελληνικό φρέσκο γάλα, είναι διατεθειμένος να το πληρώσει 5 λεπτά παραπάνω. Όμως, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγελαδοτροφίας έχουν παίξει σαφέστατο ρόλο οι ατυχείς παρεμβάσεις πολιτειακών εκπροσώπων της. Ποιος Ευρωπαίος παραγωγός πληρώνει όσα πληρώνει ο Έλληνας παραγωγός, ενώ εισπράττει τόσο χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών; Ποιος έχει παντελή αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση; Ποιος πληρώνει αυτά τα επιτόκια; Η χώρα μας παράγει σχεδόν το 1/3 των γαλακτοκομικών που καταναλώνει και ο πρώτος στόχος της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η διατροφική επάρκεια. Ο κόσμος πίνει γάλα, γιατί είναι σημαντικό στοιχείο της διατροφής του.

Θα μπορούσε ν’ αλλάξει αυτή η γκρίζα εικόνα;

Αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι υποδομές, τα ερευνητικά κέντρα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Όμως, δεν υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός, δεν υπάρχει μεταβίβαση γνώσεων. Έχουμε προτείνει εδώ και 5-6 χρόνια να κάνουμε εθνική συνδιάσκεψη, για να αναπτύξουμε τον κλάδο. Μπορούμε να παράγουμε θαυμάσιες ζωοτροφές με δυο σοδειές τον χρόνο. Αντί αυτού, ακούω κι από επιστήμονες να λένε πως «η αγελαδοτροφία είναι ενεργοβόρος και δεν μας συμφέρει».

Νέοι άνθρωποι έρχονται στην ΕΦΧΕ;

Βεβαίως, αλλά μιλάμε για μικρό αριθμό παραγωγών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις σήμερα νέα μονάδα και χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα. Μια οργανωμένη μονάδα με 100 ζώα κοστίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν λυθεί κι άλλα ζητήματα. Έγινε μια προσπάθεια για να απλοποιηθούν οι άδειες εγκατάστασης, αλλά πρέπει να δούμε πάλι σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.

Πόσο παράγει μια μέση αγελάδα φυλής Χολστάιν;

Μια αγελάδα φυλής Χολστάιν παράγει κατά μέσο όρο 8-9 τόνους γάλα ετησίως, όταν ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει ένα ποτήρι την ημέρα. Γεννά πρώτη φορά συνήθως στα δύο χρόνια. Ταΐζει, δηλαδή, καθημερινά με το γάλα της, για πόση ή κατανάλωση τροφίμων ή γλυκών 120 άτομα.

Η ΕΦΧΕ είναι σε πρόγραμμα χρηματοδότησης;

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο είναι χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον πυλώνα ΙΙ, καθώς έχει λήξει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος, παρότι οι παραγωγοί κάνουν αυτά που προβλέπονται. Κρατάμε την ΕΦΧΕ με όσες δυνάμεις μας απέμειναν, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη γενετική βελτίωση, περιμένοντας να υπάρξει βοήθεια, αντί να εξοντώνεται ένας επιστημονικός φορέας.

Το έλλειμμα κτηνοτροφικών/ γαλακτοκομικών αγαθών φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ

Οι γαλακτοβιομηχανίες υποστηρίζουν πως το ελληνικό γάλα δεν φτάνει και είναι πιο ακριβό…

Είναι λογικό να θέλουν να κλείσουμε τις μονάδες, όταν το έλλειμμα κτηνοτροφικών/ γαλακτοκομικών αγαθών κοστίζει στη χώρα σε αξία κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ; Θέλουμε να πληρώνουμε περισσότερα σε εισαγωγές; Η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 18 εκατομμύρια αγελάδες διάφορων φυλών. Υπάρχουν καθηγητές που δεν έχουν ιδέα και επηρεάζουν συχνά και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι ενστερνίζονται τις απόψεις τους, ενώ δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε μονάδα και στην πράξη έχουν «μαύρα μεσάνυχτα». Υπάρχει οργασμός για την παραγωγή στην Τουρκία, σε σχέση με την κτηνοτροφία και η δική μας χώρα έχει 80.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και με τις αγελαίες φτάνουν περίπου στις 400.000.

Ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί να ενισχυθεί η Χολστάιν, αφού δεν είναι ελληνική γαλακτοπαραγωγική φυλή; 

Υπάρχει κάποια ελληνική φυλή γαλακτοπαραγωγής; Η μακρυκερατική και η βραχυκερατική, που ορθώς διατηρούνται, είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα και την ταυτότητα, αλλά είναι χαμηλών αποδόσεων. Οι ελληνικές φυλές ουδέποτε είχαν μεγάλες αποδόσεις σε γάλα. Η Χολστάιν είναι πλέον παγκόσμια φυλή, δηλαδή και ελληνική, με την έννοια ότι τα ζώα μεγαλώνουν εδώ. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ σε σχέση με την κτηνοτροφία των παππούδων μας και δεν γίνεται να ξαναγυρίσουμε πίσω.