Από τη Φιλοσοφική στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Στο Βελβεντό Κοζάνης, μια 40χρονη επιχειρηματίας δημιούργησε μονάδα επεξεργασίας-τυποποίησης και συσκευασίας μελισσόχορτου, μέντας και ρίγανης

Από τη Φιλοσοφική στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Δεν ήταν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις που ώθησαν την επιχειρηματία-αγρότισσα Αθηνά Σαμαρά στην ενασχόληση με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η οικονομική κρίση και η ανεργία στην πρωτεύουσα ήταν αυτές που της έδωσαν το κίνητρο να επιστρέψει στα πατρογονικά εδάφη στην Κοζάνη και στα κτήματα που υπήρχαν εκεί, αναζητώντας επαγγελματικό διέξοδο στην καλλιέργεια της γης.

Αν και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή, αποφάσισε να μπει ως παραγωγός στην αγορά και να ιδρύσει και να οργανώσει μια αγροτική επιχειρηματική μονάδα που θα εστίαζε στην προστιθέμενη αξία των αρωματικών φυτών. Για να μπορέσει να ενισχύσει την παραγωγή της, σπούδασε παράλληλα βοηθός φαρμακείου, προκειμένου να γνωρίσει τις ιδιότητες των φυτών.

Το ιδιαίτερα εύφορο έδαφος και οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας την έκαναν να στραφεί στην καλλιέργεια του μελισσόχορτου, της μέντας και της ρίγανης, ενώ παράλληλα μπήκε σε πρόγραμμα για να προχωρήσει στην τυποποίηση και στην επεξεργασία των συγκεκριμένων αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. «Η καλλιέργεια του μελισσόχορτου διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια, το ίδιο και της μέντας», αναφέρει η κα Σαμαρά και συμπληρώνει: «Η μέντα είναι υδροχαρές φυτό, χρειάζεται περισσότερο πότισμα, ενώ το μελισσόχορτο είναι ξερικό και η συγκομιδή του γίνεται τρεις φορές τον χρόνο. Είναι φυτικά προϊόντα, όπως βγαίνουν από το χωράφι, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Συλλέγονται και αποξηραίνονται παραδοσιακά, με το χέρι, ώστε να μην τραυματιστούν τα φυτά και για να διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους».

Τα φύλλα του μελισσόχορτου βρίσκουν ευρεία χρήση κυρίως στην ποτοποιία (liqueurs, aperitifs), στην αρωματοποιία και στη φαρμακοβιομηχανία. Τα φύλλα της μέντας, αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής στη φαρμακευτική βιομηχανία, στα καλλυντικά, στη ζαχαροπλαστική κ.λπ.

Με την απόσταξη των παραπάνω φυτών, παράγονται δύο προϊόντα, το αιθέριο έλαιο και το αρωματικό νερό, που χρησιμοποιείται για κοσμετικούς λόγους. «Χρειάζεσαι περίπου 3 τόνους μελισσόχορτο για να βγάλεις 1 λίτρο αιθέριο έλαιο, για αυτό και η τιμή του είναι υψηλή στην αγορά», τονίζει η κα Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, η κα Σαμαρά διευκρινίζει πως «υπάρχει τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά για τα ελληνικά ενδημικά προϊόντα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ελληνική ρίγανη, που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον διεθνή ανταγωνισμό για παραγωγή αιθέριων ελαίων βέλτιστης ποιότητας, αλλά χαμηλού κόστους παραγωγής».

  • Αφροδίτη Χρυσοχόου