Θήβα: Περιβαλλοντικές ανησυχίες και αντιδράσεις

thiva-natura

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου της Θήβας για την ένταξη προστατευόμενων περιοχών της σε Φορέα της Εύβοιας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η χαρακτηρισμένες ζώνες NATURA 2000 Υλίκη και Παραλίμνη εντάσσονται στον Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών της Εύβοιας. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, η οποία αντέδρασε δυναμικά, καλώντας μάλιστα σε συμπόρευση τους όμορους δήμους Αλιάρτου και Ορχομενού.

Για να ισχυροποιήσει την πρόταση του, ο δήμος ζητά και την ένταξη του Βοιωτικού Κηφισού και της Καταβόθρας Αλιάρτου. Το NATURA 2000 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να καταρτίσει μία λίστα με τις καλύτερες περιοχές, οι οποίες περιέχουν είδη που περιλαμβάνονται στις δύο οδηγίες.

Η λίστα αυτή πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, μετά από έλεγχο και τη διαδικασία επιλογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενταχθεί στο δίκτυο. Η δημιουργία ενός ακόμη φορέα διαχείρισης μπορεί να έχει ένα κόστος, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας έχει ανάγκη της παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης, από κάποιον φορέα, για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος.

Σε συνδυασμό με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, η ταυτότητα NATURA 2000 θα συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως ο θεματικός τουρισμός.