Βόρεια Εύβοια: Στο δίκτυο της UNESCO το απολιθωμένο δάσος

Η «ΥΧ», σε προηγούμενα δημοσιεύματά της, είχε τονίσει ότι η Βόρεια Εύβοια συνθέτει ένα ξεχωριστό περιβάλλον με πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Στη Βόρεια Εύβοια, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερασιάς, βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος, ένα από τα λίγα της Ευρώπης. Αποτελεί σημαντικό εύρημα της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής κατά τα προϊστορικά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν το 1992 και το 2006 ιδρύθηκε το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων της περιοχής.

Οι έρευνες στην περιοχή του δάσους συνεχίζονται ακόμη και σήμερα από ειδικευμένες ομάδες παλαιοντολογίας και αναμένεται να έρθουν στο φως ακόμα περισσότερα εντυπωσιακά ευρήματα μιας άλλης εποχής. Όλα τα απολιθώματα είναι μοναδικά και έχουν συγκεντρώσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Kerasia_Mouseio_1Η δημιουργία του μουσείου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ευρημάτων, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ανάδειξης της περιοχής. Οι προοπτικές ένταξης του απολιθωμένου δάσους της κερασιάς στο δίκτυο της UNESCO δίνουν μια άλλη δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λίμνης-Μαντούδου για την ολοκλήρωση της μελέτης ένταξης στο δίκτυο της UNESCO.