Βότανα με… άρωμα γυναίκας στο Οροπέδιο Λασιθίου

Η επιμονή της Ειρήνης και της Ιωάννας ανοίγει νέες πόρτες στη βιοκαλλιέργεια

Βότανα με... άρωμα γυναίκας στο Οροπέδιο

Δύο νέες γυναίκες στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι πρωτοπόρες στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η 25χρονη Ειρήνη Πλατή (ένθετη φωτό), ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι, αναζητώντας να κάνει επαγγελματικά αυτό που την εξέφραζε, επέστρεψε στο Οροπέδιο και από μια μικρή έκταση που καλλιεργούσε ο πατέρας της σήμερα καλλιεργεί βιολογικά αρωματικά φυτά σε 7 στρέμματα, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της. «Είναι μια καλλιέργεια που ‘‘πιάνει’’ στην περιοχή μας και αν εξαιρέσει κανείς τα ζιζάνια λόγω της βιολογικής καλλιέργειας, νομίζω ότι είναι και σε απόδοση σημαντική», λέει η Ειρήνη.

Βότανα με... άρωμα γυναίκας στο Οροπέδιο Η ίδια, κάθε χρόνο, από το 2013 διαθέτει στην αγορά δίκταμο, φασκόμηλο, ρίγανη, μαλοτήρα και αντωναΐδα, είτε σε ματσάκια είτε συσκευασμένα με την ονομασία «Βότανα Οροπεδίου Λασιθίου». Το παράδειγμά της εδώ και δύο χρόνια ενισχύει η 35χρονη Ιωάννα Διαλυνά. Ξεκινώντας δειλά το 2015 σε ένα στρέμμα γης, ήδη έχει αποφασίσει ότι η καλλιέργεια αυτή μπορεί να έχει δυναμική στην περιοχή του Οροπεδίου. «Ξεκίνησα με καλλιέργεια δίκταμου, μαλοτήρας, ρίγανης και λεβάντας.

Έχοντας γνώση όχι μόνο ως γεωπόνος που σπούδασα, αλλά και από τη μέχρι σήμερα γνώση των καλλιεργειών με τις οποίες ασχολούμαι, μπορώ να γνωρίζω ότι αυτή η καλλιέργεια έχει μέλλον στην περιοχή μας, καθώς τα βότανα έχουν δυνατά αιθέρια έλαια». Η Ιωάννα Διαλυνά την πρώτη χρονιά που διέθεσε τα προϊόντα της συνεργάστηκε με καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Κάλια Πετσαλάκη