Βραβείο αειφορίας BRAVO 2018 για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kids’ Lab της BASF

Βραβείο αειφορίας BRAVO 2018 για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kids’ Lab της BASF
-Διαφήμιση-

Με το βραβείο αειφορίας BRAVO Sustainability Award 2018 βραβεύτηκε η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ στην κατηγορία Συνεργασίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της για μαθητές δημοτικού “Kids’ Lab”, το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Το πρόγραμμα Kids’ Lab της BASF είναι ένα διαδραστικό, διασκεδαστικό και δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα χημείας σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών με σκοπό να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της χημείας μέσα από απλά και ασφαλή πρακτικά πειράματα. Στην Ελλάδα, πάνω από 1900 μαθητές πραγματοποίησαν τα συναρπαστικά πειράματα χημείας του Kids’ Lab, τα τελευταία 2 χρόνια, από την έναρξη του προγράμματος.

 «Με το Kids’ Lab, η BASF σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην επίτευξη του τέταρτου παγκόσμιου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που αφορά στη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους. Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα, και στην Ελλάδα, επιβραβεύεται η κοινωνική δέσμευση μας για την εκπαίδευση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην έρευνα και την ανακάλυψη», δήλωσε ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής απονομής, την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι βλέποντας αυτές τις συνεργασίες μας να βραβεύονται. Ο στόχος μας είναι, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική σκέψη και να κατανοήσουν την αξία της έρευνας για την κοινωνία», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ» Δρ. Γεώργιος Νούνεσης.

Το πρόγραμμα Kids’ Lab

Η BASF έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία και κοινωνική απήχηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα πειραμάτων χημείας για παιδιά «Kids’ Lab». Το πρόγραμμα εντάχθηκε στην ενότητα των εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΚΕΦΕ «Δ» και προσφέρεται στην Ελλάδα σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δ», όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έρχονται σε επαφή με το μαγικό κόσμο της χημείας μέσα στο αληθινό της περιβάλλον, το εργαστήριο. Σε παράλληλη δράση, οι μαθητές παρακολουθούν την ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική δράση του ΕΚΕΦΕ «Δ» «Παρατηρώντας την Επιστήμη», όπου με τρόπο διαδραστικό και διασκεδαστικό γνωρίζουν τις βασικές έννοιες κυρίως της βιολογίας αλλά και άλλων επιστημών.

Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύχρωμα και υγιεινά;

Το πρώτο «Kids’ Lab» ξεκίνησε το 1997, στην έδρα της BASF στο Ludwigshafen της Γερμανίας και πέρσι γιόρτασε την 20η επέτειό του. Η BASF θέλοντας θα γιορτάσει αυτή την επέτειο δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα πειραμάτων με την ονομασία «Clever Foodies», δηλαδή έξυπνοι καλοφαγάδες, το οποίο υλοποιείται δωρεάν σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο και σχετίζεται με ένα θέμα που μας αφορά όλους, την υγιεινή διατροφή.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους για να διδάξει την αξία της υγιεινής διατροφής. Σε τρία συναρπαστικά πειράματα, τα παιδιά διερευνούν συστατικά φρούτων και λαχανικών και μαθαίνουν μεθόδους ανάλυσης των ουσιών αυτών. Έτσι, μπορούν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα που θέτει το πρόγραμμα: γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύχρωμα και υγιεινά;

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΕΦΕ «Δ»

Από τη δεκαετία του 60, το ΕΚΕΦΕ «Δ» έχει δημιουργήσει μεγάλη παράδοση σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα στις Φυσικές Επιστήμες όπως και στην εκπόνηση Διδακτορικής Έρευνας. Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης σε διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα και για μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. 

-Διαφήμιση-