Οι Βρετανοί στοκάρουν κρασί μπροστά στον φόβο της «μη συμφωνίας»

Μπουκάλια με κρασί
-Διαφήμιση-

Με τη διαδικασία του Brexit να απέχει μόλις τέσσερις μήνες από το να περατωθεί (σ.σ. 29 Μαρτίου 2019), οι βρετανικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της Majestic Wine, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει κατά πολύ τα αποθέματα κρασιού της υπό τον φόβο πιθανών ελλείψεων.

Η Majestic Wine, η οποία τυγχάνει να είναι η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία πώλησης κρασιών, ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει να εισάγει επιπλέον προϊόν αξίας 5,5-9 εκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του οικονομικού έτους, αποδίδοντας την εν λόγω πρωτοβουλία στην προσπάθεια μετριασμού «κάθε πιθανής αναστάτωσης στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Brexit τον Μάρτιο του 2019».

Μολονότι η συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεγάλη μερίδα του βρετανικού πολιτικού κόσμου διαφωνεί με αρκετές από τις παραμέτρους της. Εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο τελικά δεν επικυρώσει τη συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει όλα τα τρέχοντα εμπορικά οφέλη του στο τέλος Μαρτίου, επαληθεύοντας τους φόβους της Majestic Wine.

Μεγάλη η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Παρά την ανοδική πορεία της αγγλικής βιομηχανίας κρασιού τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εισάγει το 99% του οίνου που καταναλώνει. Το μεγαλύτερο κομμάτι των βρετανικών εισαγωγών προέρχεται από την Ευρώπη, με τη Γαλλία (σ.σ. εισαγωγές αξίας 878 εκατ. λιρών) και την Ιταλία (σ.σ. εισαγωγές αξίας 615 εκατ. λιρών) να αναδεικνύονται πέρσι οι κυριότερες αγορές παγκοσμίως για τη Μ. Βρετανία. Το 2016, οι Βρετανοί κατανάλωσαν προϊόν αξίας περίπου 14 δισ. λιρών, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 26 φιάλες ανά άτομο, σύμφωνα με την εταιρεία IWSR, η οποία εκπονεί μελέτες αγοράς. Το επιπλέον προϊόν που θα συγκεντρώσει και θα αποθηκεύσει η Majestic Wine ανέρχεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο φιάλες ευρωπαϊκών κρασιών.

-Διαφήμιση-