Βρουκέλλωση: Απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης η απόφαση Τσιρώνη

Ακύρωσε το ΣτΕ την απόφαση Τσιρώνη μετά από προσφυγή κτηνοτρόφων. «Τυπικές ελλείψεις, οι οποίες δεν δημιουργούν προσκόμματα σε έκδοση νέας», βλέπει ο αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ. Τη Δευτέρα σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς.

Ανυπολόγιστη ζημιά με πολλαπλές προεκτάσεις, καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης ότι προκάλεσε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, τον προηγούμενο Απρίλη, με την οποία διεκόπη το πρόγραμμα εκρίζωσης στο οποίο ήταν ενταγμένη η περιοχή και εντάχθηκε της στο πρόγραμμα εμβολιασμού, στο οποίο υπάγεται το γειτονικό Παρανέστι.

Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε στο ΣτΕ στις 28 Δεκεμβρίου 2017, μετά από προσφυγή 16 κτηνοτρόφων, όμως ο αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το θέμα ως λήξαν, αλλά αντίθετα, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε σχετικό ερώτημα της «ΥΧ», αναζητά τρόπους ώστε να επανέλθει με νεότερη απόφαση και με το ίδιο περιεχόμενο αλλά… από άλλο δρόμο.

Η πλήρης δήλωση του αν. υπουργού στην «ΥΧ»

«Το ΣτΕ έμεινε σε τυπικές ελλείψεις της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, οι οποίες δεν δημιουργούν προσκόμματα σε έκδοση νέας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, συμμεριζόμενοι τα προβλήματά τους. Πρόκειται να συναντηθούμε μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα με εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν λεπτομερώς το πρόβλημα, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω περιοχής. Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει το τελευταίο μέρος μια σειράς συναντήσεων σχετικά με το θέμα της βρουκέλλωσης. Θα ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση, έχοντας υπόψη τόσο τις τοποθετήσεις της επιστημονικής κοινότητας, όσο και τις απόψεις των κτηνοτρόφων, αποσκοπώντας στην ομαλοποίηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εξαιτίας της νόσου αυτής».

«Όχι στον εμβολιασμό», εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες

Η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού γεννά εύλογα ερωτηματικά, καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ήδη και πριν εκδώσει την πρώτη απόφαση, οι εισηγήσεις των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και της κεντρικής επιτροπής που παρακολουθεί τη βρουκέλλωση στη χώρα, ήταν αρνητικές. Επεσήμαιναν ότι με το πρόγραμμα της εκρίζωσης ο επιπολασμός στα ζώα είχε περιοριστεί τον προηγούμενο χρόνο (το 2016) στο 1,82% και κατέγραφαν τους κινδύνους που εγκυμονούσε η ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Με ομόφωνη εισήγησή της στις 5/4/2017, η Κεντρική Επιτροπή Εφαρμογής Προγράμματος Βρουκέλλωσης υπογράμμιζε ότι, ούτως ή άλλως, από την αρχή εξέφραζε επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο θέμα του εμβολιασμού των αγελαίων βοοειδών με το εμβόλιο REV-1 και ότι «ουσιαστικά, μετά από τόσα χρόνια μερικής εφαρμογής του προγράμματος αυτό που επιτεύχθηκε είναι η συγκάλυψη του προβλήματος και όχι η πραγματική υγειονομική βελτίωση της περιοχής».

Παρά τις επισημάνσεις των πλέον αρμοδίων, ο κ. Τσιρώνης προέκρινε το αίτημα ορισμένων κτηνοτρόφων οι οποίοι και εκκίνησαν το όλο θέμα. Επικαλούμενος έγγραφο της δημάρχου Παρανεστίου, σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται ο συναγελασμός του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων του Παρανεστίου, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των κτηνοτρόφων της Σταυρούπολης, που ήταν στο πρόγραμμα εκρίζωσης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δ/σης Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, και ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κοινή άγρια πανίδα, ο Γ. Τσιρώνης έδωσε οδηγία για «κοινή αντιμετώπιση της νόσου» στις δύο περιοχές «και δη μέσω εμβολιασμού».

Ανησυχία από κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους

Στο μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν αγωνία για τις επιπτώσεις που είχε η διακοπή του προγράμματος εκρίζωσης και ο εμβολιασμός που πρόλαβε να γίνει σε ένα ποσοστό του ζωικού κεφαλαίου, στο διάστημα που ίσχυε η επίμαχη απόφαση. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστιο πρόβλημα, καθώς και υγιή κοπάδια μολύνθηκαν. Εμβολιάστηκαν υγιή βοοειδή με ένα εμβόλιο που από την κατασκευάστρια εταιρεία ενδείκνυται για αιγοπρόβατα, εμβολιάστηκαν υγιή και άρρωστα ζώα, που διατηρούσαν το φυσικό μικρόβιο στο οποίο γίνεται διασπορά, με κίνδυνο να μολυνθούν και τα υπόλοιπα. Αυτήν τη στιγμή ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει εκ νέου αιμοληψίες, να δούμε τι ζημιά έχουμε πάθει, πόσα ζώα έχουν μολυνθεί από το φυσικό στέλεχος και σε πόσα υπάρχει το εμβολιακό στέλεχος –και οι κτηνοτρόφοι μας ενημερώνουν ότι υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό– και να ξαναμπούμε κανονικά στο πρόγραμμα εκρίζωσης. Εγώ, τον Μάρτιο που έγιναν αιμοληψίες στο κοπάδι μου δεν είχα ούτε ένα κρούσμα. Τώρα, αγωνιώ για τα αποτελέσματα», μας είπε, φανερά θορυβημένη, η κτηνοτρόφος Άννα Καραγκοζίδου, μία από τους 16 που προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού.

«Η εισήγηση η δική μας δεν ήταν θετική ως προς τον εμβολιασμό. Το ποσοστό, πια, των θετικών ζώων ήταν πάρα πολύ μικρό για να κάνουμε μια τέτοια επιλογή. Το να ξαναγυρίζουμε στο καθεστώς του εμβολιασμού είναι σαν να γυρίζουμε τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω», τόνισε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Δ/σης Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αναπάντητο το αίτημα της υπηρεσίας προς τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ για έκδοση οδηγιών. «Δεν γίνεται να εφαρμοστεί τώρα έτσι το πρόγραμμα εκρίζωσης, γιατί υπάρχουν εμβολιασμένες εκτροφές. Τώρα, οι ήδη εμβολιασμένες εκτροφές χρειάζονται ειδική διαχείριση στο πλαίσιο του προγράμματος εκρίζωσης» τονίζει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «όσο καθυστερούμε, αυξάνεται ο κίνδυνος να διασπαρεί περαιτέρω το νόσημα, να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή, να αυξηθούν οι πιθανότητες για ανθρώπινα κρούσματα».