Οι βροχές έφεραν περονόσπορο στα αμπέλια του νομού Θεσσαλονίκης

Eμφάνιση του περονόσπορου στα αμπέλια της Κρήτης και της Ηπείρου
Πολύ δύσκολη είναι η χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια στον Νομό Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο δυτικό τμήμα του, όπου καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρ. οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Σύμφωνα με τον αμπελοοινοπαραγωγό και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος, Βασίλη Παπαγρηγορίου, τα αμπέλια δέχθηκαν πολλαπλά χτυπήματα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Από τα σοβαρότερα προβλήματα που καταγράφονται στον Δήμο Χαλκηδόνας και ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι ο περονόσπορος που έπληξε σχεδόν όλες τις ποικιλίες, όπως ροδίτη, αθήρι, sauvignon blanc, μοσχάτο κ.λπ., λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.

Όπως σημειώνει ο κ. Αραμπατζής, του ομώνυμου κτήματος, από τον περονόσπορο επηρεάστηκαν και οι βιολογικοί αμπελώνες που καλλιεργεί στην περιοχή η οικογένειά του. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν επιτρέπουν να αναπνεύσει το αμπέλι. Έχουμε ακόμη έναν δύσκολο μήνα να διανύσουμε μέχρι τον τρύγο των πρώιμων σταφυλιών», λέει χαρακτηριστικά εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η φετινή παραγωγή του θα είναι 25%-30% μειωμένη».

Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που συνοδεύονταν κατά καιρούς από χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους, δημιούργησαν ένα πρόσθετο πρόβλημα στα ήδη «πληγωμένα» από τις βροχές και τον περονόσπορο αμπέλια, με συνέπεια να υπάρχουν ολικές καταστροφές σε ορισμένα κτήματα. «Ενώ στην Κρήτη υπάρχει λειψυδρία, η Κεντρική Μακεδονία συνεχίζει να πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα και να σημειώνονται ζημιές και καταστροφές σχεδόν σε όλες τις αμπελοκαλλιέργειες», σημειώνει ο κ. Παπαγρηγορίου, ο οποίος εκτιμά, επίσης, ότι λόγω των συνθηκών αναμένεται η φετινή συνολική παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 20%-30%.