Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Wageningen Entrepreneurship Grant: Έπαθλο 25.000 ευρώ στην ελληνική FarmVent

H νεοφυής επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της κάθετης γεωργίας
03/06/2024
2' διάβασμα
wageningen-entrepreneurship-grant-epathlo-25-000-evro-stin-elliniki-farmvent-322473

H ελληνική νεοφυής επιχείρηση FarmVent, με επικεφαλής τον Νικόλαο Αλφιέρη, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κάθετης γεωργίας, ήταν η μία από τους τρεις νικητές του διαγωνισμού Wageningen Entrepreneurship Grant, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Wageningen σε μια προσπάθεια υποστήριξης νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες.

Κάθε χρόνο απονέμονται τρία βραβεία, με τη FarmVent να κατακτά αυτό του «Future Planet Award» και 25.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται σε εταιρείες που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και αποδεδειγμένες δυνατότητες ανάπτυξης, προσελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της αγοράς.

Τα άλλα δύο βραβεία ανήκουν στην κατηγορία «Future Resources Award», τα οποία απονέμονται σε εταιρείες που εστιάζουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη Valuesort.ai να είναι η φετινή νικήτρια. Το τρίτο βραβείο, αυτό του κοινού, έλαβε η πρωτοβουλία Blauwe Bagger, που αφορά την ανακύκλωση των πρώτων υλών για τη μείωση των αποβλήτων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Νικόλαου Αλφιέρη στην «ΥΧ», ο ίδιος είχε δηλώσει: «Έχω τελειώσει μηχανικός βιοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα στην Ολλανδία, όπου τελείωσα το πρώτο μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο του Wageningen και πάλι στην ειδικότητα του μηχανικού βιοσυστημάτων. Η διαφοροποίηση της FarmVent έγκειται στο ότι η παραγωγή των προϊόντων γίνεται αποκλειστικά στη φάρμα του πελάτη που δημιουργούμε εμείς, με συνεχή απομακρυσμένο έλεγχο και αυτοματισμούς από το γεωπονικό τμήμα της FarmVent. Συνεπώς, η δουλειά μας δεν τελειώνει στην παροχή των τεχνολογιών και της εγκατάστασης, αλλά υποστηρίζουμε και διασφαλίζουμε την καλλιέργεια».

Και συνέχιζε: «Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουμε ένα αποκεντρωμένο, ευέλικτο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο κάθετης γεωργίας, που μπορεί να προσφέρει στη συνεργαζόμενη επιχείρηση σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με διατροφικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Στην ουσία, κάνουμε ένα δίκτυο με μικρές φάρμες μέσα στην πόλη αντί να υπάρχει ένας μεγάλος κεντρικός χώρος, όπου θα παράγονται τα προϊόντα και θα αποστέλλονται στη συνέχεια στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, βέβαια, ότι ενώ η κάθετη γεωργία εφαρμόζεται στα θερμοκήπια, η απουσία ηλιοφάνειας σε χώρες, όπως η Ολλανδία, ευνοεί την τεχνολογία μας».

«Η δουλειά μας δεν τελειώνει στην παροχή των τεχνολογιών και της εγκατάστασης, αλλά υποστηρίζουμε και διασφαλίζουμε την καλλιέργεια», δήλωνε πρόσφατα στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της εταιρείας, Νικόλαος Αλφιέρης