Ώρα μηδέν για την επιχείρηση Ειδομένη

Ώρα μηδέν για την επιχείρηση Ειδομένη

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης από τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν αναχωρήσει να ανέρχεται πλέον στους 1.530.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν επαρκείς και αξιοπρεπείς χώροι (επτά στεγασμένοι και δύο με σκηνές) νοτίως των συνόρων, για να διαμείνουν οι άνθρωποι αυτοί.

Μέχρι στιγμής, 32 λεωφορεία με 1530 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και μεταφέρονται σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό. Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής, ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες “ξεπροβόδιζαν” ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού αλλά λόγω της επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να περάσουν.

«Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».

Σχετικά με την απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης – εξαιρούνται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα» για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες», εκτιμώντας πως «το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ