Ισπανία: Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε κενά στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυλλώδη

Προβληματισμός εκφράζεται από εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας για την επίπτωση που θα έχει στην παραγωγή φυλλωδών κηπευτικών και σταυρανθών η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Ισπανία και κυρίως στην περιοχή της Μούρθια από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των φυλλωδών που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά.

Ήδη οι αποδόσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες υπό κανονικές συνθήκες στη νοτιοανατολική Ισπανία. Οι βροχές, οι καταιγίδες, οι παγετοί και οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν επηρεάσει όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τις παραγωγές, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής στο ράφι, και κυρίως το λάχανο και το μαρούλι.

Οι πρόσφατες βροχές έχουν μειώσει την παραγωγή και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι καθοριστικές το επόμενο διάστημα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας FreshPlaza. Η σεζόν καλλιεργητικά βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο στη Μούρθια, καθώς μετά τις καταιγίδες σημειώθηκαν υψηλότερες από τις κανονικές χειμερινές θερμοκρασίες – 20ο-22ο C κατά μέσο όρο). Εκπρόσωποι της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό ότι εάν συνεχιστούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες που παρατηρούνται αυτές τις μέρες για τουλάχιστον μία εβδομάδα, θα υπάρξουν σημαντικά κενά στην παραγωγή πριν ξεκινήσει η παραγωγή της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.