Χαμηλές οι τιμές σε δύσκολες εποχές για τις λαϊκές

Ακτινογραφία της υπάρχουσας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ήταν το σαββατιάτικο παζάρι της Κομοτηνής, που υπέστη σοβαρές απώλειες λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος των πελατών που στράφηκαν στα μάρκετ λόγω του λουκέτου δεν επέστρεψε. Τις πρώτες ώρες λειτουργίας παρουσιάζει ζωντάνια και στη συνέχεια εμφανίζει «κοιλιά». Οι παραγωγοί θεωρούν ότι μια πράσινη λαϊκή θα ενεργοποιούσε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος καλλιεργεί σταθερές εκτάσεις στους Προσκυνητές Ροδόπης και διατηρεί θερμοκήπιο. Είχε μείωση της παραγωγής κατά 50% κυρίως στις ντομάτες, στις πιπεριές και στα κολοκυθάκια, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας του καλοκαιριού. Την ανομβρία διαδέχτηκαν οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σε άλλους μικρές και σε άλλους μεγαλύτερες απώλειες.

«Λόγω του νερού που έπεσε, χάλασαν τα μαρούλια που ήταν υπαίθρια. Εντός του θερμοκηπίου, η δροσιά βοήθησε τον καρπό να είναι καλύτερος», σχολιάζει.

Οι τιμές, παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας, παραμένουν σταθερές. Το καλοκαίρι υπήρξε σχετική άνοδος, γιατί δεν έγιναν εισαγωγές λόγω COVID, αλλά από τον Σεπτέμβριο επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. «Ο κόσμος, αν και οι τιμές είναι χαμηλές, τις θεωρεί ακριβές. Η λαϊκή είναι πιο φθηνή από τα μάρκετ και επιπλέον έχει πιο φρέσκα προϊόντα», μεταφέρει.

Η κάρτα σίτισης που επιτρέπει σε άτομα με χαμηλό εισόδημα να ψωνίζουν αγαθά από το σούπερ μάρκετ οδήγησε πολλούς πελάτες εκτός λαϊκής, σχολιάζει ο ταμίας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ροδόπης, Μπαϊράμ Αλή Ουμίτ, που διατηρεί θερμοκήπιο στο Κόσμιο. Η λαϊκή έχει επάρκεια προϊόντων και οι περισσότεροι παραγωγοί δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, καρότα, πατάτες, μελιτζάνες, όλα τα λαχανικά εποχής.

«Η λαϊκή αγορά της Κομοτηνής είναι η φθηνότερη, γιατί έχει πολλούς μικροπαραγωγούς. Καλώ τους καταναλωτές να το ελέγξουν. Επίσης, έχουμε αφθονία αγαθών. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Την Παρασκευή κόβονται και το Σάββατο πωλούνται».

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι πελάτες είναι πολύ συγκρατημένοι κι αγοράζουν ό,τι έχουν άμεση ανάγκη, με το σταγονόμετρο όμως, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Αγορά Παραγωγών Δράμας

Μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές δίνουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Αγορά Παραγωγών Δράμας, σύμφωνα με τον ταμία Βασίλη Μαυροβασίλη. «Προσπαθούμε να απορροφήσουμε εμείς την αύξηση στο κόστος παραγωγής και όχι ο πελάτης. Αυξήθηκαν τα λιπάσματα, τα φάρμακα, η άρδευση, η ενέργεια». Το ερώτημα είναι μέχρι πότε οι καλλιεργητές μπορούν να απορροφούν το κόστος χωρίς να ανεβάζουν τις τιμές.

Οι Δραμινοί κέρδισαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την ποιότητα και τις ικανοποιητικές τιμές και των νέων παραγωγών που ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους παλαιότερους. «Τα προϊόντα πωλούνται σε τιμή παραγωγού. Από το χωράφι στο ράφι. Ξεπεράσαμε τους 100 παραγωγούς και υπάρχει αυξητική τάση», σημειώνει.

Τα κηπευτικά στη Δράμα είναι κυρίως υπαίθρια. Οι φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες δεν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα μέχρι τώρα. Για τις πιπεριές Φλωρίνης που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις έγινε εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ στην αρχή της εβδομάδας. Το καλοκαίρι ήταν χειρότερο λόγω της ανομβρίας και του καύσωνα, που τα διαδέχτηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Κλείνοντας, ο κ. Μαυροβασίλης λέει πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η έλλειψη εργατικών χεριών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021