Χαμηλή η τιμή για το καλαμπόκι

Στις εξαγωγές στηρίζεται η ΕΑΣ Ορεστιάδας

Στο 70%-80% βρίσκεται η συγκομιδή για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις καλαμποκιού που διαχειρίζεται η ΕΑΣ Ορεστιάδας και διαμορφώνονται στα 1.500 στρέμματα. «Μένει να αλωνιστεί ο κάμπος. Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.400 τόνοι», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών Ν. Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης. Στην παρούσα φάση δεν έχουν σαφή εικόνα για την τιμή και αναμένουν τις κινήσεις της Βουλγαρίας, «η οποία δεν έχει καθόλου καλαμπόκι».

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής, θα αποθηκεύσουν την παραγωγή για να διαπραγματευτούν, με την προοπτική της εξαγωγής στη γειτονική χώρα που δημιουργεί αισιοδοξία στον πρόεδρο της Ένωσης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή δεν θα πέσει κάτω από τα 15 λεπτά, ενώ αναφέρει ότι η περιοχή αριθμεί σήμερα 8.000-9.000 στρέμματα καλαμποκιού, ενώ στο παρελθόν έφτανε τα 250.000.

Η συγκομιδή του καλαμποκιού στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε, μετρώντας απώλειες από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Ανδρέα Καμαριανάκη, η χαλαζόπτωση στα τέλη Μαΐου προκάλεσε μείωση στον μέσο όρο των αποδόσεων κατά 150-200 κιλά.

Στον νομό υπήρξε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων «εξαιτίας των χαμηλών τιμών των προηγούμενων ετών», ενώ δεν ευοδώθηκαν και οι προσδοκίες για καλές τιμές. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα κινηθούν στα 15 -16 λεπτά, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, με συνέπεια η μείωση των εκτάσεων να συνεχιστεί. Σε σχέση με τη Βουλγαρία, ο κ. Καμαριανάκης δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την παραγωγή, σημειώνει όμως ότι οι Βούλγαροι αντιμετώπισαν προβλήματα από την ανομβρία, αλλά διατηρούν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

Οι χαμηλές τιμές προβληματίζουν και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννη Κεσκίνογλου, ο οποίος λέει ότι βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής. «Έχει συγκομιστεί περίπου το 50% και μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια. Περνάμε τον μέσο όρο στις αποδόσεις» εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι χαμηλές τιμές οδήγησαν σε υποχώρηση του αραβόσιτου υπέρ του ηλίανθου στην περιοχή.

Απέναντι στην προοπτική εξόδου του προϊόντος προς τη Βουλγαρία, απαντά πως αναμένουν. «Η Βουλγαρία δεν έχει μεν παραγωγή, αλλά ξεκίνησε με χαμηλές τιμές. Αποθηκεύουμε και δεν πουλάμε, ώστε να διαπραγματευτούμε για κάτι καλύτερο» δηλώνει, στο πνεύμα του κ. Κουμπρίδη. Η Ένωση διαχειρίζεται την παραγωγή από 6.000-8.000 στρέμματα.