Χαμηλό βαρομετρικό στην αγορά βάμβακος

Αδιάθετο το 20% της περσινής παραγωγής εκκοκκισμένου, μη ευνοϊκή η συγκυρία για προπωλήσεις σύσπορου

Τα πατήματά της επιχειρεί να ξαναβρεί η αγορά βάμβακος, έχοντας υποκύψει το τελευταίο διάστημα στις πιέσεις των διόλου υποστηρικτικών για τις τιμές θεμελιωδών. Το πρόβλημα, όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ η «ΥΧ», δεν έχει να κάνει τόσο με την προσφορά όσο με τη ζήτηση η οποία, πέρα από κάποιες αναλαμπές, παραμένει ασθενική, με αποτέλεσμα οι –όχι υπερβολικά μεγάλες, με διαχρονικά κριτήρια– διαθέσιμες σήμερα ποσότητες να μοιάζουν υπεραρκετές και να λειτουργούν επιβαρυντικά.

Κοιτώντας πίσω, μπορούμε πλέον να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η ανοδική αντίδραση που είδαμε στο χρηματιστήριο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου ήταν τεχνικού χαρακτήρα και βασίστηκε στις κινήσεις των κερδοσκόπων και όχι σε μια ουσιαστική ανάκαμψη της κατανάλωσης, η οποία παραμένει ζητούμενο.

Έτσι, μετά από μια προσπάθεια να ισορροπήσει στα 80-85 σεντς, η αγορά επέστρεψε το τελευταίο διάστημα στο εύρος των 78-83 σεντς/λίμπρα, σπαταλώντας μάλιστα αρκετή ώρα στο κατώτερο άκρο της διακύμανσης αυτής. Εξυπακούεται ότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ακόμα να διαχειριστούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο στοκ από την περσινή σοδειά.

Μιλώντας με αριθμούς, εκτιμάται ότι το 20% της περσινής εγχώριας παραγωγής εκκοκκισμένου –η οποία, υπενθυμίζεται, ήταν μειωμένη κατά σχεδόν 40% σε σχέση με πρόπερσι– παραμένει αδιάθετο.

Επιθετικά η Βραζιλία

Επιπλέον, πέρα από τα γνωστά προβλήματα συναλλαγματικής φύσεως που αντιμετωπίζουν αρκετοί προορισμοί του ελληνικού βαμβακιού (π.χ. Αίγυπτος, Πακιστάν), η χώρα μας βρίσκει συχνά… μπροστά της τη Βραζιλία, η οποία –έχοντας επίσης στα χέρια της ένα σημαντικό περσινό στοκ, αλλά και ενόψει της σημαντικά αυξημένης επικείμενης νέας σοδειάς– εφαρμόζει αρκετά επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι όποιες δουλειές κλείνονται σήμερα αφορούν τιμές οι οποίες συχνά υπολείπονται των κοστολογίων που έχουν διαμορφωθεί, δεδομένου ότι η έτερη ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου που είχε καταγραφεί στα τέλη Γενάρη – αρχές Φεβρουαρίου και η οποία επίσης δεν είχε συνέχεια, ώθησε αρκετές επιχειρήσεις να προσφέρουν υψηλότερες τιμές για το σύσπορο, τις οποίες ωστόσο σήμερα δυσκολεύονται να «πάρουν» από την αγορά.

Στη σωστή στιγμή οι βροχές για τη σπορά

Το θετικό πάντως, μέσα σε όλα αυτά, είναι ότι απέχουμε ακόμα αρκετά από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς και τη νέα εκκοκκιστική σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι, βοηθούντος και του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, υπάρχει αρκετός χρόνος για να βελτιωθεί η εικόνα στην αγορά και αυτό να αποτυπωθεί και στις τιμές του σύσπορου.

Εύλογα, από την πλευρά των παραγωγών δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ιδιαίτερη προθυμία για προπωλήσεις της νέας σοδειάς και δύσκολα θα αλλάξει αυτό όσο τα προσφερόμενα νούμερα δεν πλησιάζουν τα 65 λεπτά/κιλό. Οι σπορές, εν τω μεταξύ, κυλούν ομαλά και οι καιρικές συνθήκες είναι το τελευταίο διάστημα ευνοϊκές, με τις πρόσφατες βροχές να έρχονται στη σωστή στιγμή και να είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ήπιες σε ένταση.

Σε επίπεδο εκτάσεων κι αν εξαιρέσουμε τα πληγέντα πληγείσες από τον Daniel χωράφια της Θεσσαλίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, το βαμβάκι φαίνεται ότι διατήρησε τις μετοχές του στο «χρηματιστήριο» των εαρινών σπορών, κερδίζοντας στρέμματα από το καλαμπόκι και τον ηλίανθο. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εκτάσεις σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά περίπου 5%.