Χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση των Περιφερειών για άρση αδιεξόδου ΤΟΕΒ – ΔΕΗ

Υπόμνημα με την πρότασή του για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ παρέδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου στα Ιωάννινα.

Όπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο κ. Καχριμάνης, «πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου». Όπως είναι γνωστό, οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου ανέρχονται περίπου σε 7,5 εκατ. ευρώ και σε σύνολο χώρας σε 50 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα, το μπαλάκι σε ΔΕΗ και ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κυριότερα αίτια συσσώρευσης των χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ συνοψίζονται στα εξής:

  1. Ολιγωρία των διοικήσεων των Οργανισμών να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις τους αντιστοίχως με την αύξηση στο κόστος του ρεύματος,
  2. Αδυναμία επιτήρησης τον ΤΟΕΒ από τους δήμους,
  3. Καλοπροαίρετη «ελαστικότητα» της ΔΕΗ προς τις οφειλές των ΤΟΕΒ και
  4. Εγγενής δυναμική του χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας και επιτόκιο άνω του 7%.

Η πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης και την οποία ήδη έχει αναπτύξει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη και στον πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συνίσταται στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μακροχρόνιου δανείου στους ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (με εγγύηση της περιφέρειας) με χαμηλό επιτόκιο, με το οποίο θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε για το ζήτημα στην «ΥΧ», λέγοντας τα εξής:

Στους περισσότερους ΤΟΕΒ της χώρας, υπάρχει μεγάλο και οξυμένο πρόβλημα. Στην Ήπειρο, το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο. Αρκεί να σας πω ότι στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς υπάρχει διοίκηση που έχει οριστεί από την περιφέρεια. Το 1,5 εκατομμύριο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις λύσεις που προτείνει η ΔΕΗ, καθώς τα επιτόκια είναι δυσβάσταχτα. Στους μισούς ΤΟΕΒ της Ηπείρου το ρεύμα είναι κομμένο. Έχουμε επικοινωνήσει με τον κ. Παναγιωτάκη και τον κ. Αραχωβίτη. Ανέθεσα στο Τμήμα Πληροφορικής της περιφέρειάς μας μια μελέτη, με ερώτημα πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Η μελέτη έδειξε ότι οι ΤΟΕΒ με μεγάλα χρέη θα χρειαστεί να λάβουν ένα δάνειο με μακρά διάρκεια αποπληρωμής.

Τα κύρια σημεία της πρότασης, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που εξασφάλισε η «ΥΧ» και σας παρουσιάζει, είναι τα εξής:

  • Λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους ΤΟΕΒ με υψηλές οφειλές προς τη ΔΕΗ (σ.σ. για την Ήπειρο οι οφειλές των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 7,5 εκατ. ευρώ).
  • Άμεση εξόφληση της ΔΕΗ και μακρά αποπληρωμή των δανείων (διάρκεια άνω των 20 ετών).
  • Επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1% (με πιθανότητα επιδότησης).
  • Το δάνειο θα συνάπτεται με εγγύηση της οικίας περιφέρειας, αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση η εξακρίβωση της βιωσιμότητας του χρηματοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή άλλον πρόσφορο ελεγκτικό μηχανισμό.