Χαμόγελα και αισιοδοξία στην Καλαμάτα για την ανοιξιάτικη πατάτα

Αρκετά ευχάριστα είναι τα νέα για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας της Μεσσηνίας, αφού οι παραγωγοί περιμένουν πρωιμότητα και διάθεση στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι η ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας εμφανιζόταν στις λαϊκές αγορές μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη διαφορά.

«Η φετινή πατάτα είναι 15 μέρες πιο πρώιμη και η ποιότητα σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι πολύ καλύτερη», τονίζει ο παραγωγός και έμπορος Γιώργος Γκούμας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η παραγωγή, εάν δεν αλλάξει κάτι με τις καιρικές συνθήκες, θα είναι τουλάχιστον κατά 20% ανεβασμένη και θα καλύψει έτσι τη μείωση στην έκταση της καλλιέργειας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση στην καλλιέργεια με βάση τους σπόρους που χρησιμοποιήθηκαν είναι τουλάχιστον κατά 20%.

«Η πολύ καλή εξέλιξη της καλλιέργειας δείχνει ότι θα καλυφθεί αυτή η διαφορά», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, ο κ. Γκούμας σημειώνει ότι «τουλάχιστον, λόγω των ημερών του Πάσχα και της καλής ποιότητας του προϊόντος, προβλέπεται να καταγραφεί μία καλή χρονιά για τους παραγωγούς. Μέχρι το τέλος Απριλίου, θα έχει γίνει η συγκομιδή της παραγωγής».

Τιμές

Σχετικά με τις τιμές, επισημαίνει ότι «λόγω των αυξήσεων, το κόστος καλλιέργειας έχει φτάσει τα 1.200 ευρώ/στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι πατάτες Καλαμάτας πρέπει να πάνε σε μία καλή τιμή, ώστε να μη σταματήσει η καλλιέργεια. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έχουμε πέσει στα 2.000 στρέμματα καλλιέργειας από τα 6.000, που είχαμε στις αρχές του 2000. Μια τιμή 50-60 λεπτών θα είναι φυσιολογική».