Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Χαμόγελα παραγωγών αμυγδάλου και πυρηνόκαρπων, γκρίνια ελαιοπαραγωγών στο δήμο Τεμπών

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί αμυγδάλου, ροδακίνου και βερίκοκου στο δήμο Τεμπών από τα ποσά που εισέπραξαν ως αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους, από τον παγετό τον Μάρτιο του 2023. Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, αλλά τα ποσά κρίνονται ικανοποιητικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περιπτώσεις που έλαβαν μέχρι και 910€ το στρέμμα στα βερίκοκα και 530€ το στρέμμα στα αμύγδαλα.

Αντιθέτως εκτός αποζημιώσεων έμειναν για μία ακόμη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι επίσης «χτυπήθηκαν» από τον παγετό του Μαρτίου, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε ακαρπία και σημαντική μείωση της παραγωγής. Δυστυχώς ο σημερινός Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τα ελαιόδεντρα, καθώς τον Μάρτιο δεν υπήρξε ανθοφορία, η οποία κρίνεται απαραίτητη για αποζημιογόνο αίτιο.

Από την άλλη ελαιοπαραγωγοί από το Πουρνάρι, όπου δραστηριοποιείται μια δυναμική Ομάδα Παραγωγών αναρωτιούνται προς τι η σκοπιμότητα αυτοψίας που είχαν πραγματοποιήσει στελέχη του ΕΛΓΑ Λάρισας στα κατεστραμμένα ελαιοπερίβολα τους. Διότι η ζημιά στο δέντρο δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Το πρόβλημα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενισχύουν με τις εξαγωγές κυρίως σε λάδι την εθνική οικονομικά, αποτελούν σταθερά τα τελευταία χρόνια τα θύματα της κλιματικής κρίσης και διαρκώς αδικούνται από τον ΕΛΓΑ. Την μόνη αποζημίωση που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν πριν από 2 χρόνια, περίπου 40€ το στρέμμα, ποσό που χαρακτηρίστηκε ψίχουλα.

Οι ελαιοπαραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το μέλλον της καλλιέργειας. Αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι στο νέο Κανονισμό θα δίνεται η δυνατότητα, μέσω προαιρετικής ασφάλισης στους παραγωγούς ελιάς να καλύπτονται από τέτοια αίτια.