Ξανάνιωσε το Indica – Η επαναφορά των δασμών έδωσε ώθηση στις ελληνικές τιμές

Ξανάνιωσε το Indica - Η επαναφορά των δασμών έδωσε ώθηση στις ελληνικές τιμές
Η επαναφορά των δασμών για τα φορτία από Καμπότζη και Μιανμάρ έδωσε ώθηση στις ελληνικές τιμές

Τ ις πρώτες θετικές επιπτώσεις της επαναφοράς των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές ρυζιού Indica από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ καταγράφουν οι συντελεστές του κλάδου. Παρόλο που η εφαρμογή της σχετικής απόφασης της ΕΕ (σ.σ. δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου και τέθηκε σε ισχύ από την επόμενη μέρα) μετράει λιγότερο από δύο μήνες, «τα μηνύματα από την αγορά και από τις προθέσεις των καλλιεργητών είναι σαφή», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής.

«Βλέπουμε ήδη ενδιαφέρον για τις ποικιλίες που αφορά το μέτρο. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η εξέλιξη της τιμής, καθώς, για παράδειγμα, το Bonnet έχει φτάσει στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πράξεις και στα 31 λεπτά, όταν πέρυσι κυμαινόταν στα 28-29 λεπτά», εξηγεί ο κ. Κουιμτζής και συμπληρώνει: «Παρά το γεγονός ότι κάποιοι έμποροι, αναμένοντας την απόφαση, είχαν προνοήσει και είχαν φέρει καραβιές πριν από την επιβολή των δασμών, τα ελληνικά Indica επιδεικνύουν καλή εμπορική κινητικότητα, τόσο σε επίπεδο εξαγωγών όσο και σε επίπεδο εγχώριας αγοράς».

Έρχονται και αυξήσεις στα στρέμματα

Ταυτόχρονα, φαίνεται να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και σε επίπεδο καλλιέργειας για τους συγκεκριμένους τύπου μακρύσπερμου ρυζιού, οι οποίοι, έχοντας καταγράψει απανωτές απώλειες στρεμμάτων τα τελευταία χρόνια, δεν ξεπέρασαν πέρυσι το 30% στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξει η σχέση μεταξύ των τύπων ρυζιού που καλλιεργούμε, να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της αγοράς, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από μία αγορά που θέλει έναν συγκεκριμένο τύπο, όπως είχε καταλήξει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την Τουρκία, η οποία ήταν ο κύριος πελάτης για τα Japonica», τονίζει ο κ. Κουιμτζής.

Πιάνουν 33 λεπτά τα Japonica

Τα μεσόσπερμα ρύζια συνεχίζουν και αυτά σε ανοδική τροχιά, καθώς πλέον γίνονται πράξεις στα 32 λεπτά το κιλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή φτάνει τα 33 λεπτά, ακόμα και χωρίς την ισχυρή ζήτηση από την Τουρκία, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα εσωτερικά οικονομικά της προβλήματα.

Έμποροι και συνεταιρισμοί έχουν καταφέρει να διοχετεύσουν τη φετινή παραγωγή των Japonica σε αγορές της Μ. Ανατολής και των μεσογειακών χωρών της Β. Αφρικής. «Φεύγουν αρκετές ποσότητες προς Βουλγαρία και Ρουμανία και ανοίγει η αγορά προς τη Μ. Ανατολή, καθώς έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια να μην είναι αποκλειστικός πελάτης μας η Τουρκία», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, Χρήστος Τσιχήτας.

Το γεγονός ότι δεν έκανε φέτος εξαγωγές η Αίγυπτος έδωσε, σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, την ευκαιρία στο ελληνικό ρύζι να διεισδύσει σε αγορές όπως η Τυνησία και η Αλγερία. «Δεν είναι εύκολο, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως το προϊόν διακινείται καλά και η τιμή ανεβαίνει. Ήδη τα μισά ρύζια έχουν φύγει μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται καλά και τους επόμενους μήνες», συμπληρώνει ο ίδιος.