Χανιά: Νέου τύπου πάγκοι – σκιάδια στις λαϊκές αγορές της πόλης

Νέου τύπου σκιάδια και πάγκους για τις ανάγκες των λαϊκών αγορών των Χανίων θα προμηθευτεί ο δήμος σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των νέων πάγκων και σκιαδίων. Στόχος της προσπάθειας είναι να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και η εικόνα των λαϊκών αγορών.

Τα νέα σκιάδια σχεδίασε ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και σήμερα παρουσίασε στον δήμαρχο Χανίων την πρωτότυπη κατασκευή.

Οπως δήλωσε, κατά την παρουσίαση, ο επικεφαλής της ομάδας αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Βαζάκας, η κατασκευή των πάγκων – σκιαδίων γίνεται μέσω ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτεί ο Δήμος Χανίων.

Ηδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος και κατασκευάστηκε ενα πρωτότυπο σε κλίμακα ένα προς ένα. Μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν θα προκύψει η τελική μορφή της κατασκευής. Το πλεονέκτημα των νέων πάγκων – σκιαδίων είναι ότι μπορούν να στηθούν πολύ γρήγορα, ενω εχουν και μικρό βάρος. Μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 800 κιλά με ενα τόνο εμπορευμάτων. Τα νέα σκιάδια -πάγκοι προσαρμόζονται ως προς το υψος τους και σε διαφορετικές θέσεις στις λαϊκές αγορές. Ο σχεδιασμός έγινε μετά απο διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των πωλητών των λαϊκών αγορών.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι ο δήμος μέσα και απο αυτή τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης αξιοποιεί το ιδρυμα πρός όφελος της κοινωνίας. Επεσήμανε οτι στόχος της προσπάθειας είναι να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες για πωλητές και καταναλωτές των λαϊκών αγορών με αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

Ο κ Σημανδηράκης τόνισε οτι οι νέοι πάγκοι είναι εύχρηστοι, αναδιπλούμενοι και έχουν ενιαία μορφή. Οι νέοι πάγκοι θα δοθούν σε αυτούς που νομίμως ασκούν δραστηριότητα εντός των λαϊκών αγορών. «Φιλοδοξούμε οτι θα εχουμε την πρώτη λαϊκή αγορά στη χώρα με αυτή την εικόνα και λειτουργία», ειπε ο κ Σημανδηράκης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε οτι η αναβάθμιση των λαϊκών αγορών αποτελούν βασικό στόχο για τον δήμο. Οπως ειπε περί τα τέλη του 2022 θα πάρει την τελική του μορφή το πρωτότυπο των πάγκων και θα ακολουθήσει η προμήθεια απο τον δήμο και η παράδοση του στους πωλητές των λαϊκών.

Τα σκιάδια θα είναι σε δύο χρώματα, διαφορετικά για τους παραγωγούς και το εμπορικό κομμάτιτων λαϊκών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ