Χανιά: Τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη

Χανιά: Τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη

Με μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη συνεχίζονται απόψε στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά οι 3ημερες εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ερωφίλη, ο Κώστας Θωμαϊδης και η Ελισάβετ Βερούλη σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Σαλτάρη ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής στον ίδιο χώρο όπου ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το «Μαουτχάουζεν» σε μεταγραφή για πιάνο.

Τα έσοδα της συναυλίας με το εισιτήριο να έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ, θα διατεθούν για την ενίσχυση του συλλόγου «Ορίζοντα» που ασχολείται με την φροντίδα παιδιών με νεοπλασίες.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στο χωριό Γαλατάς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν στον Μίκη Θεοδωράκη για τη συμπλήρωση των ενενήντα ενός χρόνων του, καθώς και να του στείλουν το δικό τους μήνυμα, μέσω της ειδικής φόρμας «Στέλνουμε το μήνυμά μας στον Μίκη Θεοδωράκη», με προσωπικές εμπειρίες, αναμνήσεις, γεγονότα ή ακόμα και μηνύματα αγάπης προς τον μουσικοσυνθέτη.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κάνοντας την ευχή, «ο τιμώμενος να αποτελεί για πολλά ακόμη χρόνια φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους».

Στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων η οικία των Θεοδωράκηδων να μετατραπεί σε μουσειακό εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο του, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από τον δήμο Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου.

Στην πορεία των προσπαθειών αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών απέδωσε γνωστά έργα του μουσικοσυνθέτη, ενώ η βραδιά πλαισιώθηκε και από προβολή βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ