Στα… χαρτιά παραμένει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, με εκκρεμότητες συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ούτε μία κανονιστική πράξη σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2024 δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το ΥΠΑΑΤ, παρά το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 και ο υπουργός, Γ. Γεωργαντάς, προαναγγέλλει την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 σε περίπου έναν μήνα.

Η απουσία εφαρμοστικών πράξεων έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο των παραγωγών και όλων όσοι εμπλέκονται με τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τοπικών πολιτικών στελεχών (συμπεριλαμβανομένων και του κυβερνώντος κόμματος), καθώς μέχρι αυτήν τη στιγμή το Στρατηγικό Σχέδιο παραμένει στα… χαρτιά και όλα όσα γνωρίζουμε βασίζονται στο κείμενο έγκρισής του από την Κομισιόν. Τι θα ισχύσει π.χ. για τους επικαιροποιημένους τίτλων δικαιωμάτων των παραγωγών ή τα Οικολογικά Σχήματα, ουδείς γνωρίζει.

Ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2023, όταν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου στη Θεσσαλονίκη για το πότε θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές πράξεις. Υπενθυμίζουμε ότι η απάντηση ήταν ότι «θα εκδοθούν όχι μία, αλλά πολλές εφαρμοστικές εγκύκλιοι και πολλές υπουργικές αποφάσεις στο σύνολο όλων των κατευθύνσεων του ΣΣ της ΚΑΠ. Είμαστε στη γραμμή παραγωγής για να συνταχθούν, να υπογραφούν και μετά να δοθούν στη δημοσιότητα». Μάλιστα, προαναγγέλθηκε ότι η πρώτη εφαρμοστική απόφαση θα ήταν έτοιμη τη… Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, τίποτα δεν έχει δημοσιευτεί.

«Όλα καλώς καμωμένα»

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται αφενός ευχαριστημένη από την πορεία του ΟΣΔΕ 2022 και την πληρωμή των αγροτών, αφετέρου καθησυχαστική, αφού, όπως λέει, τρέχει με σχεδιασμό όλα τα θέματα τόσο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όσο και για την προετοιμασία του φετινού ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, οι πύλες θα ανοίξουν στα τέλη Μαρτίου, σε κάθε περίπτωση πάντως «πριν από τις εκλογές», όπως διευκρίνισε, μιλώντας στη Βουλή.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για τίποτα» είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «οι αγρότες είναι οι μόνοι που έχουν καθαρή εικόνα των ενισχύσεων που δόθηκαν, με τον τρόπο που δόθηκαν».

Εκκρεμότητες πληρωμών

Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ακόμα αρκετή δουλειά σε σχέση με την ΕΑΕ 2022, αφού εκτός από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις (καμία δεν έχει πληρωθεί μέχρι στιγμής), παραμένουν υπόλοιπα από την πληρωμή του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2022. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ενώ έχει δοθεί υπόσχεση και για συμπληρωματική πληρωμή του Μέτρου 22 για τις ζωοτροφές.

Όσο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τον περσινό Μάιο μελετητές, ΚΥΔ και παραγωγοί σχετικά με την εφαρμογή του ΟΣΔΕ, κανένα σχόλιο από την επίσημη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εκτός ότι πρόκειται για «μεγάλη μεταρρύθμιση».

Βολές κατά του υπουργείου εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «γυάλινο κόσμο» του ΟΣΔΕ επί ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για ράλι ακυρώσεων συγκεκριμένων διαγωνισμών και σερί των απευθείας αναθέσεων συγκεκριμένων έργων που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ, για «άκρως προβληματικές και εκτός χρονικού πλαισίου πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ» και για «παντελή έλλειψη ενημέρωσης συνολικά των αγροτών για τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις της ΚΑΠ 2023-2027».