Ξεκάθαρες απαντήσεις Χόγκαν για ΟΣΔΕ και εισροές

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Στην «YX»

Σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά των αγροτικών εφοδίων άφησε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα που οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μειωθεί 25% σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό το θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Cogeca, T. Magnusson, τονίζοντας ότι όσο δεν είναι ισχυροί οι συνεταιρισμοί, οι Έλληνες αγρότες θα πληρώνουν παραπάνω. Αναφερόμενος στο θέμα των αιτήσεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η σωστή. «Η αγωνία μας είναι τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και δεν έχω καμία απόδειξη ότι δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Μόχλευση κεφαλαίων 

«Βιωσιμότητα και αειφορία σημαίνει ότι διασφαλίζουμε επάρκεια τροφίμων. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην έξυπνη γεωργία. Πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την ομιλία του στο συνέδριο των Copa – Cogeca, ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΚΑΠ είναι εγγυητής του περιβάλλοντος και θα πρέπει να επιμείνει, πετυχαίνοντας τους περιβαλλοντικούς της στόχους. «Το συνέδριο των Copa – Cogeca κοιτάζει το μέλλον. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πρώτα το παρελθόν. Τους τελευταίους 18 μήνες οι αγρότες πιέζονται, αν και έχουν υπάρξει βελτιώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τα πλήρη εργαλεία σταθεροποίησης του εισοδήματος. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) ώστε να υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων και να στηριχθούν οι επενδύσεις των Ευρωπαίων αγροτών». 

«Μετά το 2020 θα ήθελα ακόμα περισσότερες απλοποιήσεις. Η ΚΑΠ έχει και ισχυρή κοινωνική διάσταση και έτσι πρέπει να είναι. Χαίρομαι που ο πρόεδρος της Επιτροπής ανησυχεί όταν η τιμή του γάλακτος πέφτει τόσο χαμηλά. Για όλα αυτά υπάρχει μια task force που εξετάζει αυτά τα θέματα. Όλες οι διεργασίες αυτής της εβδομάδας γίνονται με διαφάνεια. Η έκθεση της επιτροπής ελπίζουμε να μας διαμορφώσει μια νέα ατζέντα, που θα είναι προς όφελος των αγροτών. Νομίζω ότι πέραν των προκλήσεων υπάρχουν καταπληκτικές ευκαιρίες για τον αγροτικό τομέα και τις δυναμικές αγορές με τις οποίες συνδέεται αυτός» συμπλήρωσε.

Μείωση(;) κονδυλίων

Σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020 και αν θα υπάρξει νέα μείωση των προβλεπόμενων κονδυλίων, με δεδομένη και την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Χόγκαν ανέφερε: «Επαφίεται στα κράτη-μέλη να θέσουν τις προτεραιότητές τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού. Δεν έχω εικόνα για μείωση των προβλεπόμενων κονδυλίων».

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

  • Ανάγκη να αναπτυχθεί μια δίκαιη και με πνεύμα συνεργασίας προσέγγιση σε όλη τη διατροφική αλυσίδα. Οι συνεταιρισμοί έχουν ρόλο-κλειδί ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη θέση των αγροτών στη διατροφική αλυσίδα.
  • Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί χρειάζεται να βελτιώσουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές και να ακούσουν τις ανησυχίες τους.
  • Οι συνεταιρισμοί χρειάζονται τη συνδρομή χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα, αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την παρουσία τους σε νέες διεθνείς αγορές.
  • Η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο δραστικές εξαγωγικές πιστώσεις – εγγυήσεις, προκειμένου οι αγρότες να αντεπεξέλθουν στις αβεβαιότητες των διεθνών αγορών.
  • Οι συνεταιρισμοί πρέπει να στηρίζουν τους αγρότες-μέλη τους στη χρήση νέων τεχνολογιών και να τους ενθαρρύνουν να αξιοποιούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Υπερφορολόγηση και… φάβα του Φενεού

Το μπαλάκι στις ελληνικές κυβερνήσεις πέταξε για υπερφορολόγηση των αγροτών και εξισωτική στους καπνοπαραγωγούς των ορεινών μειονεκτικών περιοχών ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ενώ υπεραμύνθηκε των ανακτήσεων, προκειμένου -όπως είπε- να προστατευθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι μετά το Brexit θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ. 

Επεσήμανε, επίσης, ότι μπορεί, εφόσον ζητηθεί, να δοθεί ενίσχυση στα καπνά, σε μειονεκτικές περιοχές και ότι εξετάζονται πρόσθετα μέτρα προσέλκυσης νέων αγροτών. Υποστήριξε πως η Ευρώπη έθεσε τους όρους της για τα ΠΟΠ και ότι «οι συμφωνίες με τον Καναδά (CETA) και τις χώρες της Νότιας Αφρικής είναι επιτυχημένες».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσιάστηκε το ΠΟΠ φάβας Φενεού της ΕΑΣ Κιάτου και ο επίτροπος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Φ. Χόγκαν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαψεύστηκαν τα παπαγαλάκια

Η «ΥΧ» απηύθυνε δύο ερωτήσεις στον Φιλ Χόγκαν. Η πρώτη έχει να κάνει με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ: «Τι διαφορετικό κάνει ο Έλληνας αγρότης σε σχέση με τους συναδέλφους του στις άλλες χώρες όσον αφορά τον τρόπο που κάνει τις αιτήσεις για τις επιδοτήσεις;».

Απαντώντας, ο κ. Χόγκαν διέψευσε διαδικτυακά δημοσιεύματα και γνωστά παπαγαλάκια κάνοντας ξεκάθαρο πως «Κατ’ αρχήν είναι θέμα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν πώς δίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι θέμα της δικής σας κυβέρνησης το πώς δίνονται τα χρήματα στους αγρότες. Δεν αφορά εμάς. Εμένα με ενδιαφέρει πού πηγαίνουν και αν προστατεύονται τα λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Δεν έχω καμία απόδειξη ότι δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε στην Ελλάδα».

Όσον αφορά τις εισροές ερωτήθηκε από την «ΥΧ»: «Πέρσι στο Δουβλίνο είχατε αναφερθεί στο θέμα των τιμών στα λιπάσματα. Μάλιστα, καλέσατε την αρμόδια επίτροπο να δει τι συμβαίνει στις εισροές. Υπάρχει κάποιος απολογισμός; Έγιναν βήματα για τις τιμές που πληρώνει ο αγρότης συνολικά για τις εισροές;»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πως «όσον αφορά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, έχουν πέσει οι τιμές κατά 25% . Έχω ενημέρωση από εταιρείες, αλλά θα πρέπει να πέσει κι άλλο η τιμή τους, γιατί μειώνονται και οι τιμές της ενέργειας. Εδώ (σ.σ. Ελλάδα) μάλλον υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας. Ποιοι είναι οι προμηθευτές και οι ενδιάμεσοι; Μπαίνουν θέματα ανταγωνισμού που θα έπρεπε να εγείρουν ανησυχία γιατί δε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη». Στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Cogeca, T. Magnusson: «Σε ορισμένες χώρες, οι συνεταιρισμοί δεν είναι τόσο ισχυροί. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Εκεί που έχουμε ισχυρούς συνεταιρισμούς είναι το κόστος όλων αυτών χαμηλότερο: Σουηδία, Δανία, σε περιοχές της Γερμανίας γίνεται μαζική αγορά λιπασμάτων που ρίχνει την τιμή και άλλων πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή. Δυστυχώς, δεν έχουμε σε όλα τα κράτη-μέλη ισχυρούς συνεταιρισμούς. Κι αυτό είναι κακό».