Πιστώνονται οι πρώτες αποζημιώσεις στη βιομηχανική

Με αναμενόμενη παραγωγή 11 τόνους/στρέμμα ο υπολογισμός

viomixaniki-ntomata-apozimioseis
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ξεκίνησε από χθες, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βιομηχανική ντομάτα της Θεσσαλίας την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι πρώτες πληρωμές έχουν υπολογιστεί με 40% ζημιά σε αναμενόμενη παραγωγή 11 τόνων/στρέμμα, κάτι που ισοδυναμεί με 128 ευρώ/στρέμμα για το 70% του συνολικού ποσού. Συνεπώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, υπολογίζεται ότι με το υπόλοιπο 30%, που θα καταβληθεί μετά τον Μάιο, το σύνολο της αποζημίωσης θα ανέλθει σε 150 ευρώ το στρέμμα περίπου.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πάντως, οι συνεταιριστές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα είναι ικανοποιητικές για το σύνολο των παραγωγών σε σχέση με τις ιδιαίτερα εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καλογιάννης, διαχειριστής της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λάρισας, μένει να δούμε τι θα εισπράξουν οι καλλιεργητές για τις μεγάλες ζημιές.

Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου αντίστοιχα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο τελευταίος τους διαβεβαίωσε –σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΘΕΣΤΟ– ότι μέχρι σήμερα, Παρασκευή, θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των πορισμάτων στους κατά τόπους δήμους.

Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού ύψους. Το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των συνολικών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2017, οι οποίες προβλέπονται μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε και θα ζητηθεί η αναπροσαρμογή του ποσού για την τελική πληρωμή.

Δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι κανένας παραγωγός που είχε ζημιές δεν θα χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς η εκτιμηθείσα ζημιά θα συνυπολογιστεί στην παραχθείσα ποσότητα. Διευκρίνισε, δε, ότι προϋπόθεση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις είναι οι δικαιούχοι να έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress