Επιτροπή παρακολούθησης ΠΑΑ: Όλα έτοιμα στα Σχέδια Βελτίωσης για την έναρξη της αξιολόγησης από Γενάρη

Ικανοποίηση μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΑΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020

Συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΑΑ που συνομίλησαν με την «ΥΧ» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΑΑ, δίνοντας παράλληλα περισσότερες πληροφορίες για την έναρξη της αξιολόγηση των φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης: «Το λειτουργικό σκέλος έχει ολοκληρωθεί, τα στελέχη των ΔΑΟΚ (αξιολογητές) έχουν εκπαιδευτεί και το αμέσως επόμενο διάστημα (μέσα στον Ιανουάριο) ξεκινά η αξιολόγηση των φακέλων», ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιόπιστες πηγές από το ΥπΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα για την εξέλιξη όλων των σημαντικών μέτρων του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογική Γεωργία κά) στο σημερινό φύλλο (14/12) της «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Ξεκίνησαν οι εργασίες της 6ης συνεδρίασης για την πορεία του έργου της επιτροπής παρακολούθησης  του ΠΑΑ 2014-2020 το πρωί της Παρασκευής 14/12 στις 10:30  στο ξενοδοχείο Κάραβελ. 

Κεντρικός ομιλητής της συνεδρίασης και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΑΑ ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ τους προηγούμενους μήνες, καθώς και τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου.

Ο κ. Κασίμης ήταν ο εισηγητής των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και συντονιστής της συνεδρίασης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Αγοραστός ο οποίος τόνισε πως «το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό σημείο αν και υπάρχουν γραφειοκρατίες που δημιουργούν αγκυλώσεις. Άδειες χρήσης νερού δεν έχει κανένα έργο διότι υπάρχει πολυνομία ενώ χρειαζόμαστε μία απλουστευμένη και ταχύτερη διαδικασία στη νομοθεσία της διαχείρισης των υδάτων. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αγοραστός δήλωσε «πως όσο καλή και να είναι η όποια μελέτη τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και δεν γίνονται όλα στη ώρα τους χάνουμε αυτά τα ευεργετήματα». 

Χαιρετισμό απήθυνε και ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΝ. κ. Ιωάννης Φίρμπας ο οποίος δήλωσε πως «Είναι θετική η πορεία του προγραμματισμού υλοποίησης των έργων και εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες για την έγκαιρη ωρίμανση τους». Τόνισε επίσης πως «συμβάλουμε στην ολοκλήρωση αυτών με ποσό περίπου 4 δις για την υλοποίηση τους». 

Ο κ. Φίρμπας αναφέρθηκε και επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ΚΑΠ τονίζοντας πως «και τα δύο σημεία των πόρων της ένωσης για την ΚΑΠ δέχονται 10% μείωση. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ικανούς πόρους ώστε να μείνουμε στα ίδια επίπεδα. Θέλω σε γενικές να κλείσουμε όσα περισσότερα θέματα μέχρι τις ευρωεκλογές».

Κλίνοντας ο κ. Φίρμπας δήλωσε πως «η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για την προγραμματική περίοδο έχει ξεκινήσει και μπαίνει στα δύσκολα σημεία».

Την 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 χαιρέτισε με ομιλία του και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».

Ο κ. Αραχωβίτης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, η χώρα μας, μας χρειάζεται όλους, ενώ αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.»

«Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της συνεισφοράς όλων αποτυπώνεται στην πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε, «όχι μόνο με δείκτες απορρόφησης αλλά και ουσιαστικής συμβολής στην ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας που σήμερα μπορούμε να πούμε και να αισθανθούμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε κάθε πρόσκληση.»

Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, «καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη», σύμφωνα με τον Υπουργό, «ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το έτος 2019 οι πληρωμές εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περίπου στα 700 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.»

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%. Για το 2019 με βάση τις προβλέψεις αναμένεται να φτάσει το 48%.»

Δύο νέες προκηρύξεις μέχρι το τέλος του έτους

Από το βήμα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθούν:

  • η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»
  • και η πρόσκληση για το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»
  • Στη συνέχεια, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου, όπως:
  • «Η ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής
  • Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα
  • Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών
  • Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
  • Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας
  • Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών
  • • Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027».