Ξεκίνησε η δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης

Εμβληματικές δράσεις έρευνας και καινοτομίας με άμεση διασύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κρήτης, της Εμβληματικής Δράσης για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, η «ΥΧ» συνομίλησε με τον Δρ. Παναγιώτη Σαρρή.

Ο κ. Σαρρής αποτελεί πρόσφατα εκλεγμένο μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου στον τομέα της αγροδιατροφής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, είναι εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας των φυτών του ΙΜΒΒ στο ΙΤΕ Κρήτης και αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Exeter της Μ. Βρετανίας.

Εξαιρετικής σημασίας η διασύνδεση φορέων και η διάχυση της γνώσης

Ο κ. Σαρρής, συμμετέχοντας στην εμβληματική αυτή δράση ως εκπρόσωπος του ΙΤΕ, τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που κάνει πράξη το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Ουσιαστικά, βοηθά στην περαιτέρω διασύνδεση τεσσάρων μεγάλων ερευνητικών/ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κρήτης (ΙΤΕ, ΤΕΙ Κρήτης, ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και Πανεπιστήμιο Κρήτης). Οι τέσσερις αυτοί φορείς, που ξεχωριστά έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο στο χώρο της αγροδιατροφής, αποκτούν τώρα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ερευνητικό/επιστημονικό δίκτυο που σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών του νησιού, αλλά και τη συμμετοχή σε μελλοντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες στον αγροδιατροφικό τομέα (π.χ. σχεδιασμός και υποβολή ερευνητικών προτάσεων ευρωπαϊκού επιπέδου κ.λπ.). Συνεπάγεται την από κοινού αξιοποίηση των νέων τεχνικών και των καινοτόμων τεχνολογιών που το κάθε ίδρυμα από την πλευρά του διαθέτει. «Η εμβληματική αυτή δράση πετυχαίνει αυτό ακριβώς, το networking στον χώρο της έρευνας, κάτι για το οποίο τη Μ. Βρετανία –όπου έχω εικόνα ως ακαδημαϊκός– έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα», παρατήρησε.

piperia - thermokipioΌπως πρόσθεσε, «το δεύτερο σημαντικό σκέλος αυτής της δράσης αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης των παραγωγών, αφού ο κάθε ένας από τους φορείς που συμμετέχουν, θα συμβάλει ουσιαστικά στη διάχυση της παραγόμενης γνώσης».

Η δράση αυτή έχει ως στόχο την πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής, στο πλαίσιο «Έρευνα-Καινοτομία-Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, τα οποία θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες τεχνικές στην Κρήτη, με την παράλληλη αξιοποίηση υποδομών του νησιού όπως κτήρια, εργαστήρια και καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 850.000 ευρώ και εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Εμβληματική Ερευνητική Δράση Εθνικής Εμβέλειας για την Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών στον Τομέα της Αγροδιατροφής». «Είναι σημαντικό ότι αποτελεί μία πρωτοβουλία του νεοσύστατου Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, κάτι που δεν το βλέπαμε συχνά στο παρελθόν», επεσήμανε ο κ. Σαρρής, συμπληρώνοντας ότι η πιλοτική εφαρμογή των νέων προτύπων στην αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο έρευνα-καινοτομία-εκπαίδευση, θα μπορέσει μετέπειτα να λειτουργήσει ως proof of concept (επαλήθευση της δυνατότητας υλοποίησης της προτεινόμενης δράσης) για τη δημιουργία αντίστοιχων δράσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η δράση αυτή αφορά ένα σπονδυλωτό έργο αναπτυξιακής φύσης, που καλύπτει τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Κρήτης, όπως ελιά, αμπέλι και κηπευτικά αλλά και τη ζωική παραγωγή, ενώ μεταξύ των 9 πακέτων εργασίας της συνολικής δράσης, το 9ο πακέτο αφορά τη μελέτη των υπαρχόντων και προβλεπόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις κύριες γεωργικές καλλιέργειες του νησιού.

Εκπαίδευση σε πειραματικούς και επιδεικτικούς αγρούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό κομμάτι της δράσης αποτελεί η οριζόντια εκπαίδευση όχι μόνο μέσω των φορέων που συμμετέχουν, αλλά και με την αναβίωση, μέσω του προγράμματος, των γεωργικών σχολών Αμπελούζου Μεσαράς και Ασωμάτων Ρεθύμνου, όπου θα πραγματοποιηθούν πειραματικές και επιδεικτικές καλλιέργειες, ενώ θα αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις του αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και διάφορες δράσεις στην περιοχή της Ιεράπετρας, με στόχο τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Έμφαση στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

«Μία δράση από αυτές που πραγματεύεται το πρόγραμμα αυτό για την περιοχή της Ιεράπετρας, είναι η καταγραφή των εντόμων φορέων ιών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες των κηπευτικών, καθώς επίσης και η καταγραφή της ανθεκτικότητας κάποιων εντόμων σε εντομοκτόνα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την καλλιέργεια των εκτός εποχής κηπευτικών», επεσήμανε ο κ. Σαρρής. «Καταλαβαίνετε ότι, όταν υπάρχουν έντομα που είναι ανθεκτικά στα εντομοκτόνα, αυτό συνεπάγεται τη χρήση ακόμη ισχυρότερων εντομοκτόνων, ενώ από την άλλη, ανθεκτικότερα έντομα σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος μεταφοράς ιώσεων μέσα στο κλειστό περιβάλλον του θερμοκηπίου. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της δράσης αυτής», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και σε αυτήν τη δράση θα υπάρξει εκπαίδευση των παραγωγών.