Ξερό κρεμμύδι: Υψηλές… πτήσεις για τα αποθηκευμένα

καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού
-Διαφήμιση-

Οι μειωμένες αποδόσεις που είχε φέτος η Θήβα, το επίκεντρο της καλλιέργειας ξερού κρεμμυδιού, αλλά και τα ακριβά ευρωπαϊκά, καθώς και στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν φέτος πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις, δημιουργούν ένα θετικό πρόσημο για το καλοκαιρινό κρεμμύδι, που μαζεύτηκε το φθινόπωρο.

Η καλή σεζόν φάνηκε από την αρχή, έχοντας ξεκινήσει από τη συγκομιδή στα 25-32 λεπτά για τον παραγωγό, μέσα στον Οκτώβρη. Αυτή την περίοδο, η τιμή διαμορφώνεται στα 65 λεπτά για όσους παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα συντήρησης σε ψυκτικούς χώρους, αλλά και για τους εμπόρους που έχουν αγοράσει το προηγούμενο διάστημα στα 30-35 λεπτά από το χωράφι. Στον ΟΚΑΑ φτάνουν και τα 75 λεπτά, ενώ στα σούπερ μάρκετ τα κόκκινα κρεμμύδια Βοιωτίας πωλούνταν μέχρι 96 λεπτά το κιλό, πριν από τρεις μέρες.

«Είναι φανερό ότι, για μια χρονιά με καλές τιμές για το προϊόν μας, αν και με μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, εκείνοι που θα απολαύσουν τις υψηλές τιμές, συνυπολογίζοντας και το κόστος κτήσης, ψήξης, συσκευασίας κ.λπ., θα είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την παραγωγή τους και οι έμποροι που αγόρασαν από εμάς», σχολίασε στην «ΥΧ» παραγωγός από τη Βοιωτία.

Ετοιμάζονται οι εισαγωγείς

Οι εισαγωγές, σε κάθε περίπτωση, είναι μπροστά και αναμένονται μαζικά μετά τον Γενάρη, αναφέρουν πηγές από την αγορά, κάνοντας λόγο για συμφωνίες με Ινδία, Ισπανία, Ολλανδία κ.ά., προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Στον αντίποδα αυτού του επιχειρήματος, εκφράζεται και η εκτίμηση ότι καλλιεργείται σκόπιμα κλίμα ελλειμματικότητας και ανάγκης εισαγωγών, για να πιεστούν οι τιμές. «Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει να φτάσουν κρεμμύδια από την Ινδία με 20 λεπτά και να τα πουλήσουν 60. Σημαίνει 40 λεπτά το κιλό κέρδος, ή αλλιώς 10.000 ευρώ στο κοντέινερ. Καθαρή αισχροκέρδεια», μας περιέγραψε χαρακτηριστικά παραγωγός με καθετοποιημένη μονάδα από τη Θήβα.

-Διαφήμιση-