Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί των Δωδεκανήσων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ενισχύσεων

Από τους 8.500 παραγωγούς που έχουν δηλώσει ελαιώνες στα Δωδεκάνησα, οι 7.270 κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των έκτακτων ενισχύσεων για τους ελαιοπαραγωγούς καθώς οι ποικιλίες που έχουν δηλώσει ότι καλλιεργούν είναι η Θρούμπα και η Κορωνέικη οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες για την εν λόγω ενίσχυση. Τα παραπάνω αναφέρει με επιστολή της προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Αγροαναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΙΚΕ και ζητάει την επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά η επιστολή της Αγροαναπτυξιακή Δωδεκανήσου:

«Διαπιστώνουμε ότι στην εφαρμογή για την έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, οι ελαιώνες που καταχωρήθηκαν στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης με κωδικούς 164 και 166 και δηλώνουν τις ποικιλίες Θρούμπα και Κορωνέικη δεν είναι επιλέξιμοι για την εν λόγω ενίσχυση.

Ενώ χαρακτηρίζονται ως ελαιοποιήσιμες και από την ένδειξη του ΕΛΓΑ αλλά και από το ότι ανήκουν στην κατηγορία 100, ο οποίος δηλώνει ελαιοποιήσιμες σε αντίθεση με την κατηγορία 200 που δηλώνει επιτραπέζιες ελιές, δεν εντάσσονται στην σχετική ενίσχυση.

Για τα νησιά του Αιγαίου πριν μερικά χρόνια, οι ελαιώνες χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία με κωδικός καλλιέργειας 15 στον οποίο έμπαιναν οι ελαιώνες που δεν είχαν την πυκνότητα (8 ελιές ανά στρέμμα) και δεν έπαιρναν την ειδική στρεμματική στήριξη των μικρών νησιών του Αιγαίου με τους κωδικούς ποικιλιών να είναι 1000164 και 1000166 .

Τον κωδικό καλλιέργειας 30 στον οποίο έμπαιναν οι ελαιώνες που είχαν πυκνότητα (8 ελιές ανά στρέμμα) και έπαιρναν την ειδική στρεμματική στήριξη των μικρών νησιών του Αιγαίου με τους κωδικούς ποικιλιών να είναι 164 και 166.

Κάποια στιγμή καταργήθηκε ο κωδικός 30 και ενσωματώθηκαν οι ελαιώνες στον κωδικό 15 με τις ποικιλίες να εξακολουθούν να έχουν τους κωδικούς 164 και 166.

Στα επόμενα χρόνια ωστόσο παρέμειναν αυτοί οι κωδικοί στο ΟΣΔΕ χωρίς να καταργηθούν και δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για αντικατάσταση των χιλιάδων κωδικών 164-166.

Αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στο Αιγαίο και χιλιάδες παραγωγοί θα αποκλειστούν από αυτήν την ενίσχυση χωρίς να είναι οι ίδιοι υπαίτιοι αλλά ούτε και οι φορείς, αφού δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος της αντικατάστασης των χιλιάδων κωδικών. Ενδεικτικά από την επεξεργασία που κάναμε, από τους 8.500 παραγωγούς που έχουν δηλώσει ελαιώνες, οι 7.270 έχουν κωδικούς 164 και 166.

Παρακαλούμε όπως αντιμετωπιστεί άμεσα το παραπάνω πρόβλημα για να μπορέσουν οι νησιώτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό μέτρο στήριξης».