Χιλιάδες επισκέπτες στη Θάσο τις Αποκριές

Πεύκο και θυμάρι, πέτρα και φως, ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα, κρασί και μέλι, γαλάζιο, πράσινο και λευκό, που αντανακλά το πολυταξιδεμένο μάρμαρο Θάσου. Ομορφιά βγαλμένη από τους μύθους και τα παραμύθια, πλούτος στη γη και στη θάλασσα κάνουν τον επισκέπτη να υπόσχεται την επιστροφή του.

Το γεγονός ότι το νησί μέτρησε χιλιάδες επισκέπτες το τριήμερο της Αποκριάς οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο κορυφώθηκε την Κυριακή της Αποκριάς με το θέατρο δρόμου στην Καλλιράχη και την καυστική σάτιρα στο Καρναβάλι της Ποταμιάς, στην οποία πρωταγωνίστησαν θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Τη Θάσο αξίζει να τη ζήσεις, να τη δεις, αλλά και να τη νιώσεις. Στο χείλος του γκρεμού, με θέα στην παραλία Λιβάδι, δεσπόζει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της οποίας η φήμη έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της χώρας εδώ και χρόνια. Ο λόγος δεν είναι η μαγευτική θέα, αλλά το γεγονός ότι φιλοξενεί ένα κομμάτι από τον Τίμιο Ήλο, δηλαδή από το καρφί που μπήκε στο δεξί χέρι του Χριστού.

Η συζήτηση με έναν ιερομόναχο για την ιστορία του Τίμιου Ήλου είναι αποκαλυπτική. Μιλάει για το ενδιαφέρον προσκυνητών από όλο τον κόσμο, που έρχονται για ευλογία, καθώς μόνο άλλο ένα τμήμα Ήλου είναι γνωστό στον κόσμο, ευρισκόμενο στη Γεωργία. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα από τα σπανιότερα ιερά αντικείμενα – σύμβολα για τον χριστιανικό κόσμο.

Ως προς την ιστορία της Μονής: Αρχικά, σε εκείνη την τοποθεσία είχε χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι από τον ασκητή Λουκά, το 1110 μ.Χ., μέσα στο οποίο ανάβλυζε αγίασμα. Το τίμιο καρφί της Σταύρωσης του Χριστού προσφέρθηκε στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους –από την οποία εξαρτάται πνευματικά η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ–, με Χρυσόβουλο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Νικηφόρου Βοτανειάτη.

Στο σημείο κατέφθασαν μοναχές το 1974 και διαμόρφωσαν τη Μονή σε έναν χώρο έξοχο, που ο επισκέπτης απολαμβάνει, ενώ έχει και την ευκαιρία να προμηθευτεί όχι μόνο εκκλησιαστικά προϊόντα, αλλά και διατροφικά, όπως είναι το μέλι και τα βότανα που παράγονται στο νησί.

Γκιόλα

Λίγο πριν την άφιξη στη Μονή, ο επισκέπτης κάνει μια στάση στη διάσημη «Γκιόλα», μια καταπράσινη, φυσική, βραχώδη πισίνα, η οποία απαιτεί να κατέβεις και να ανέβεις μια αξιόμαχη ανηφόρα. Το υπέροχο θέαμα, όχι μόνο του ξεχωριστού χρώματος του νερού, αλλά και των βράχων, αποζημιώνει.Βέβαια, παρά την επιθυμία πολλών, οι βουτιές από ψηλά απαγορεύονται, άποψη με την οποία, προφανώς, συγκλίνουν και οι φιλοξενούμενοι αχινοί…

Εκλεκτά προϊόντα

Η Θάσος είναι το καταπράσινο νησί του Βορείου Αιγαίου που κατευθύνει τον επισκέπτη διαρκώς στα εκλεκτά διατροφικά της προϊόντα. Το βέλασμα της κατσίκας και τα αλιευτικά σκάφη στα πεντακάθαρα νερά παραπέμπουν σε εκλεκτό κρέας ή ψάρι. Τα σκαρφαλωμένα ελαιόδεντρα και τα πυκνοφυτεμένα πεύκα, που τα επισκέπτονται μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα, βεβαιώνουν ότι το πευκόμελο, το ελαιόλαδο και η ΠΟΠ θρούμπα Θάσου αξίζουν μια θέση στο ελληνικό τραπέζι, όπως βέβαια και το κρασί, τη μεγάλη ιστορία του οποίου αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού.

Το θασίτικο κρασί ήταν διάσημο, από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τη Βόρεια Αφρική και από τη Σικελία μέχρι τα Σούσα.