Χωματερή το λιμάνι του Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε ο βυθός στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό για τους δύτες του μη κερδοσκοπικού συλλόγου προστασίας του περιβάλλοντος Greek Eco Project, ο οποίος πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Project Blue Halkidiki, που υλοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Τορωναίο Κόλπο και περιλαμβάνει υποβρύχιους καθαρισμούς σε διαφορετικές παραλίες, οι δύτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τραγικές, όπως λένε, εικόνες, μπροστά σε έναν κυριολεκτικά απέραντο σκουπιδότοπο.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Greek Eco Project, Αυγή Μεταξά, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να βρεθεί με αυτό το θέαμα που ήταν τραγικό και λυπηρό, αφού στον βυθό του λιμανιού και λίγα μέτρα παρακάτω από μια ακτή για λουόμενους, υπήρχαν κάθε είδους σκουπίδια, με το 80% να αποτελούν αλιευτικό εξοπλισμό.

«Είναι λυπηρό να συμβαίνει αυτό στις ελληνικές θάλασσες. Ανεβάσαμε το βίντεο για να δει ο κόσμος τι συμβαίνει με τη ρύπανση στον βυθό», επισημαίνει η κυρία Μεταξά και συμπληρώνει: «Δυστυχώς αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, ακόμη και σε περιοχές που έχουμε καθαρίσει. Όταν επιστρέφουμε, τον επόμενο χρόνο, βρίσκουμε την ίδια κατάσταση με τα σκουπίδια».

Η περιβαλλοντική οργάνωση προετοιμάζει μεγάλη δράση καθαρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή με εθελοντές δύτες και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές την 1η Ιουλίου, ενώ θα πραγματοποιήσει workshops, παράκτιους καθαρισμούς, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης πάνω στο κενό της περιβαλλοντικής παιδείας που υπάρχει στην Ελλάδα.