Χοντραίνει η κόντρα δυιλιστηρίων-βιοντιζελάδων, σύννεφα πάνω από τα ενεργειακά

Σε δύσβατα μονοπάτια μοιάζει να εισέρχεται το εγχείρημα των ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα λόγω της προβληματικής, στην καλύτερη περίπτωση, σχέσης μεταξύ των επιχειρήσεων παραγωγής βιοντίζελ κι ενός τουλάχιστον από τα μεγάλα δυιλιστήρια της χώρας.

Η ειρωνεία είναι ότι οι σκιές πάνω από έναν κλάδο που «απασχολεί» τουλάχιστον 1 εκατ στρέμματα σε ετήσια βάση κι αφήνει ένα σεβαστό εισόδημα στους παραγωγούς έρχονται σε μια χρονιά που, σε επίπεδο καλλιέργειας, χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Είναι ενδεικτικό ότι επιχειρηματίες του χώρου μιλούν για αποδόσεις που, μεσοσταθμικά, ξεπέρασαν τα 200 κιλά/στρέμμα στην ελαιοκράμβη ενώ εξίσου θετικά είναι και τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τον ηλίανθο ο αλωνισμός του οποίου ξεκίνησε ήδη στη Βορειοανατολική Ελλάδα και αναμένεται να κορυφωθεί από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά.

Το πρόβλημα που ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» φαίνεται ότι εντοπίζεται σε δυιλιστήριο το οποίο εγκαλείται από τους «βιοντιζελάδες» και ιδίως από τους μικρότερους εξ αυτών, τόσο για την άρνησή του να παραλάβει τις ποσότητες που, μέσω της ετήσιας κατανομής, του αναλογούν όσο και για την τιμολογιακή του πολιτική.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.