Οι χώρες που Ευρωπαϊκού Νότου απειλούνται από τη στροφή της Μ. Βρετανίας στην παραγωγή της Τουρκίας

Το «παράθυρο» για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας μπορεί να ευνοήσει τα τουρκικά οπωροκηπευτικά και το ελαιόλαδο

Στροφή στην παραγωγή της Τουρκίας είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Άγκυρα, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ προτίθεται να επιδιώξει μια νέα εμπορική συμφωνία με τη γειτονική μας χώρα. Η εξέλιξη συνιστά σημαντικό πισωγύρισμα για τις αγροτικές οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η οποία πουλούσε πολλά οπωροκηπευτικά στους Βρετανούς, και πολύ περισσότερο για την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μέχρι πρότινος κρατούσαν τα ηνία της βρετανικής αγοράς.

Η τρέχουσα συμφωνία Άγκυρας-Λονδίνου, η οποία ανανεώθηκε μετά το Brexit, περιορίζεται στο εμπόριο αγαθών. Η βρετανική πλευρά επιθυμεί την επέκτασή της, ώστε αυτή να καλύπτει το ψηφιακό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Οι διαπραγματεύσεις για μια επικαιροποιημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και ίσως σηματοδοτήσουν την περαιτέρω απομάκρυνση των Βρετανών από αγορές όπως η ελληνική, προς όφελος των άμεσων ανταγωνιστών της.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Μ. Βρετανία και αυτή η συμφωνία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ιδιότητά μας ως ανεξάρτητου εμπορικού έθνους μετά το Brexit για να διαπραγματευτούμε συμφωνίες που είναι προσαρμοσμένες στις οικονομικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Kemi Badenoch. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε τη συμφωνία για να εμβαθύνουμε την εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας, να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε όλη στη χώρα».

Όπως αναφέρει το βρετανικό PA Media, μια νέα συμφωνία θα μπορούσε επίσης να παράσχει το περιθώριο για την εξασφάλιση φθηνότερων εισαγωγών από την Τουρκία, ιδίως μεσογειακών φρούτων και λαχανικών και προϊόντων όπως το ελαιόλαδο. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα άσχημο μαντάτο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό τη βρετανική ζήτηση σε τέτοια προϊόντα, αλλά τώρα ενδέχεται να δουν τον τουρκικό ανταγωνισμό να υπερτερεί.

Το εμπόριο της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία ήταν αξίας 23,5 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022, αλλά ευνόησε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, με τις βρετανικές εισαγωγές να υπερβαίνουν κατά 6,5 δισεκατομμύρια λίρες τις εξαγωγές προς τη γειτονική μας χώρα.