Χωρίς εξάρσεις η αγορά κρεμμυδιού αυτή την περίοδο

-Διαφήμιση-

Αυτή η περίοδος του χρόνου χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους όσον αφορά την αγορά κρεμμυδιού στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της ιστοσελίδας FreshPlaza για το προϊόν, οι Ολλανδοί έμποροι βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ περιόδων εξαγωγής, τώρα που η Σενεγάλη έκλεισε την αγορά της εισαγωγές, προκειμένου να προστατεύσει τη δική της παραγωγή. Φέτος, είναι αξιοσημείωτες οι αυξημένες εξαγωγές της Ισπανίας προς τη Δυτική Αφρική, όπου συνήθως κυριαρχούν τα ολλανδικά κρεμμύδια. Η Ινδία ανακάμπτει σιγά-σιγά, τώρα που δύο περιοχές μπαίνουν στη συγκομιδή, ενώ στην Κίνα η αγορά είναι ήσυχη, μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά. Στις ΗΠΑ, τα στοκ κινούνται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο και παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία της αποθήκευσης.

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένονται οι νέες συγκομιδές κίτρινων κρεμμυδιών στο Μεξικό, στη Ν. Ζηλανδία και στην Αίγυπτο, ενώ η Νότια Αφρική βρίσκεται ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες στην αγορά, με τις εξαγωγές της να κατευθύνονται κυρίως στην Ευρώπη και στην υπόλοιπη Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία είχε ένα καλό πρώτο εξάμηνο της σεζόν εξαγωγικά, καθώς εξήχθη το 60% της συγκομιδής. Το κλείσιμο της αγοράς της Σενεγάλης για εισαγωγές, όμως, στα μέσα Ιανουαρίου άσκησε πίεση στις τιμές καθώς μειώθηκε η εμπορική κινητικότητα. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει τις επόμενες εβδομάδες με εξαγωγές προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Ν. Αμερική και την Άπω Ανατολή. Στην Ιταλία, η μείωση των αποθεμάτων και η ικανοποιητική ζήτηση διαμορφώνουν καλές τιμές, που έφτασαν τα 37 λεπτά το κιλό στο τέλος του Ιανουαρίου για τα κίτρινα κρεμμύδια, τα 50 λεπτά για τα άσπρα και τα 45 λεπτά για τα κόκκινα, ενώ στις χονδρικές αγορές της χώρας υπάρχουν ολλανδικά με 43-95 λεπτά το κιλό.

Στην Ισπανία, μετά την ανάκαμψη της ζήτησης και των τιμών την περίοδο των γιορτών, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε προορισμούς εκτός ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά έκανε «βουτιά», κάτι που θεωρείται αναμενόμενο γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, σύμφωνα με τους εμπόρους.

-Διαφήμιση-