Χωρίς προβλήματα η εμφάνιση της κάμπιας των τεύτλων στον Νομό Σερρών

Σε ύφεση και χωρίς να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες των Σερρών είναι το φαινόμενο της εμφάνισης, και στην περιοχή μετά τον Έβρο, του εντόμου Loxostege sticticalis που είναι γνωστό και ως κάμπια των τεύτλων.

Όπως λέει ο γεωπόνος, υπεύθυνος για τα θέματα φυτοπροστασίας στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, Γιάννης Μυλωνόπουλος, η προνύμφη του συγκεκριμένου εντόμου εμφανίστηκε σε μεμονωμένους αγρούς και κυρίως σε καλλιέργειες μηδικής, κάποιες καλλιέργειες ηλίανθου και βαμβακιού, χωρίς όμως η έκταση του φαινομένου να δημιουργήσει ανησυχία.

«Τα κρούσματα ήταν περιστασιακά και περιορισμένα σε σχέση με τον Έβρο και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα. Επειδή όμως οι προνύμφες του συγκεκριμένου εντόμου τρέφονται με το φύλλωμα διάφορων καλλιεργειών, μετακινήθηκαν σε γειτονικές καλλιέργειες, ηλίανθου και βαμβακιού και για αυτό και θορυβήθηκαν οι παραγωγοί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, καθώς αναμένεται η επόμενη γενιά του εντόμου και δεν δημιουργούνται ουσιαστικά προβλήματα. «Εμείς ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μην προβούν σε πρόσθετους προληπτικούς ψεκασμούς με φυτοφάρμακα και χωρίς προγραμματισμό.

Ταυτόχρονα, όμως, είπαμε ότι παρακολουθούμε το φαινόμενο και αν εμφανιστεί αυξημένος πληθυσμός, τότε να αξιολογηθεί η κατάσταση και αναλόγως να συστήσουμε -αν και εφόσον χρειάζεται- την εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια», καταλήγει.