Χωρίς πυξίδα η Κορινθιακή Σταφίδα για τρίτη χρονιά

Άμεση παρέμβαση του υπουργείου ζητούν οι παραγωγοί - Μεγάλη η μείωση και της παραγωγής - Η εικόνα σε Ηλεία και Κορινθία

rhdr

των Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη

Άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς της Κορινθιακής Σταφίδας, που πλέουν σε άγνωστα νερά μετρώντας ήδη τρία συνεχή έτη προβλημάτων. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πλέον η παρέμβαση της πολιτείας αποτελεί μονόδρομο, εφόσον θέλει στην πραγματικότητα να σκύψει πάνω στα προβλήματα των καλλιεργητών.

Στον Νομό Ηλείας, όσοι κατάφεραν να έχουν προϊόν, μετά την επέλαση του περονόσπορου και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, άρχισαν να παραδίδουν με «βαριά καρδιά», χωρίς να γνωρίζουν καν την τιμή διάθεσης.

Μείωση παραγωγής

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», η οποία άνοιξε την περασμένη Δευτέρα τις αποθήκες της στο Χάβαρι, έγινε αποδέκτης του προβληματισμού και της αγωνίας των λιγοστών μέχρι στιγμής παραγωγών που τρύγησαν φέτος, οι οποίοι, για να προστατεύσουν τη σταφίδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξησαν κατά πολύ το κόστος καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί πλέον ασύμφορη.

Όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη, ακόμα και κατά 70% σε πολλές περιοχές της Ηλείας, γεγονός που κινητοποίησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φέρνοντας στην τελευταία της συνεδρίαση το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η παραγωγή και η διάθεση της Κορινθιακής Σταφίδας τα τελευταία χρόνια, με τους κινδύνους της σταδιακής εγκατάλειψης της μοναδικής αυτής καλλιέργειας να είναι ορατοί.

Παρέμβαση περιφέρειας

Κατά την εισήγησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, τόνισε πως διάφοροι λόγοι, αλλά κυρίως ο λανθασμένος τρόπος επιδότησης της καλλιέργειας μέσω ΟΣΔΕ, επέφεραν σταδιακή μείωση της καλλιέργειας, καθώς το έτος 2009 ήταν 145.000 στρέμματα και έφτασε το 2017 να είναι 109.000. Σε Αχαΐα και Ηλεία καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα και παράγονται 20.000 τόνοι.

«Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μία πολύ άσχημη κατάσταση με τη διάθεση του προϊόντος και τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας που προορίζεται για ξηρό προϊόν είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, που για πολλά χρόνια εξασφάλιζε σταθερό εισόδημα σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, που παρήγαγαν ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 90%. Η στήριξη και διατήρηση της μοναδικής αυτής καλλιέργειας θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς σκοπούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τις προτάσεις «διάσωσης» της Κορινθιακής Σταφίδας, ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε ένα μέρος της φετινής παραγωγής να διατεθεί νόμιμα προς οινοποίηση και να αυξηθεί το ποσό επιδότησης της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος. Ειδικά, δε, για τη φετινή χρονιά, πρότεινε να δοθεί μια οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα, όπως σε άλλες καλλιέργειες, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά και μέριμνα, ώστε ένα μέρος της παραγωγής να προωθείται σε σχολεία, στρατό, ΤΕΒΑ και όπου κριθεί ότι μπορεί να γίνει.

Σε διάλογο καλούν στο Κιάτο

«Είναι η κατάλληλη στιγμή κυβέρνηση και παραγωγοί να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, καταγράφοντας τα προβλήματα της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας και καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις για τη σωτηρία της καλλιέργειας, που αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν και super food», δηλώνει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΕΑΣ Κιάτου, Νίκος Παπαβασιλείου.

Η καλλιέργεια για άλλη μία χρονιά δοκιμάζεται σκληρά, αφού η μείωση της παραγωγής προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη. «Οι ζημιές ήταν μεγάλες και παρουσίαζαν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, φτάνοντας μέχρι και το 50%. Αυτό φυσικά από τη μία μπορεί να θεωρηθεί σαν κακή στιγμή, αλλά παράλληλα οι εξαγωγείς θα διώξουν όλα τα αποθέματα», εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου.

Και προσθέτει: «Πάμε σε μια φάση που τα αποθέματα θα είναι ελάχιστα και αυτό ίσως οδηγήσει σε άλλη συζήτηση για τις επόμενες χρονιές. Περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη να ξεκαθαριστεί το ποσοστό της ζημιάς».

Έχει όμως αντοχές η καλλιέργεια; Όπως εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου, η καλλιέργεια εγκαταλείπεται. «Κάθε πέρσι και καλύτερα. Το στραπάτσο των δύο τελευταίων ετών ήταν καθοριστικό. Οι λανθασμένοι χειρισμοί του κράτους δεν έδωσαν απάντηση στα αποθέματα που είχαν μαζευτεί στις αποθήκες και γιγάντωσαν το πρόβλημα. Ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος να υπάρχουν έμποροι, αλλά να μην υπάρχουν παραγωγοί», προειδοποιεί.

Οι παραγωγοί σταφίδας τονίζουν ότι όσο πουλάνε στα 0,70 έως 0,80 ευρώ δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση κέρδος, παρά μόνο ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κορινθιακή Σταφίδα άγγιξαν πολλά προβλήματα μετά την πανδημία, όπως και τελευταία η απρόβλεπτη μείωση των εξαγωγών σε Γερμανία και Αγγλία.