Χρηματοδότηση σε νεοφυή επιχείρηση για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους

Σε μία ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος για γεωργικές πρακτικές που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους και ενισχύουν την ικανότητα δέσμευσης άνθρακα, η γαλλική νεοφυής επιχείρηση Gaïago, εξασφάλισε 13 εκατ. ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει βιολογικά προϊόντα εισροών, με στόχο την αναζωογόνηση των εδαφών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για την ενίσχυση της βάσης δεδομένων και των τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας, για την προώθηση των προϊόντων της σε ολόκληρη την Ευρώπη και για την πρόσληψη 120 νέων υπαλλήλων τα επόμενα τρία χρόνια για την υποστήριξη των αγροτών και των συνεργατών της.

Η γκάμα των προϊόντων της Gaïago περιλαμβάνει πρεβιοτικά, που διεγείρουν την ανάπτυξη ευεργετικών μυκήτων και βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, καθώς και προβιοτικά που καθορίζουν το άζωτο στο έδαφος και βελτιώνουν τη διατροφή των ριζών. Όλα βασίζονται στην ιδέα του ξεκλειδώματος σύνθετων κοινοτήτων μικροβίων που ζουν μέσα και γύρω από τα φυτά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτά τα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από βιολογικά συστατικά υπόσχονται να αυξήσουν τις αποδόσεις, βελτιώνοντας την υγεία τόσο του εδάφους όσο και των φυτών και μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον και να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.