Χρυσός κανόνας επιτυχίας από τη NESPAR στο… Χρυσοχώρι Καβάλας

Η ομάδα των 58 παραγωγών εξάγει σπαράγγι, ακτινίδιο, βερίκοκο και δαμάσκηνο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Η Οργάνωση Παραγωγών ΑΣΣ NESPAR στο Χρυσοχώρι Καβάλας ξεκίνησε ως συνεταιρισμός το 1994 με 40 παραγωγούς και 762 στρέμματα, στοχεύοντας στη διάθεση του σπαραγγιού. Κατόπιν, ασχολήθηκαν με το ακτινίδιο, καθώς η περιοχή του Νέστου προσφέρεται κλιματολογικά και εδαφικά, προσθέτοντας στη συνέχεια το βερίκοκο και το δαμάσκηνο.

Πλέον, η Οργάνωση αριθμεί 58 μέλη. Το σπαράγγι καλλιεργείται σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το ακτινίδιο σε 800, το βερίκοκο σε 220 και σε 100 το δαμάσκηνο, αναφέρει ο πρόεδρός της, Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης. «Το σπαράγγι επιβάλλεται να πάει φρέσκο στην αγορά. Το 95% εξάγεται στη Γερμανία από το 1994, η υπόλοιπη ποσότητα στην Ιταλία και ένα ελάχιστο ποσοστό μένει στην Ελλάδα. Το ακτινίδιό μας κατέκτησε τις αγορές του κόσμου, γιατί είναι ανώτερης ποιότητας. Μπορεί να παραμείνει έως έξι μήνες σε ψυγεία και να διατίθεται σταδιακά».

40%-90% η καταστροφή στα ακτινίδια του κάμπου

Ταυτόχρονα, τονίζει την πολύτιμη βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Παπαδόπουλου, στην ένταξή τους στο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ακτινιδίου PREMIUM EUROPEAN KIWI, όπου συμμετέχουν και οι ΑΣ ΝΕΣΤΟΣ, Αλκυών ΑΕ και Γκουστέρα ΑΕ. Ο όγκος των εξαγωγών για τη NESPAR είναι 3 εκατομμύρια κιλά ετησίως. «Δεν σταματάμε να βρίσκουμε νέες μακρινές αγορές χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό. Το προϊόν μπορεί να ταξιδέψει 60 μέρες με καράβι, με ψύξη στην Κίνα, την Αμερική, τον Καναδά. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής». Το δαμάσκηνο εξάγεται κυρίως στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας και λιγότερο στην Ευρώπη. Καλλιεργούν τις ποικιλίες angelino, frear, black diamond, εκ των οποίων η πρώτη είναι ανθεκτικότερη και εμπορικότερη.

Στο βερίκοκο καλύπτουν καλλιεργητικά όλη τη θερινή περίοδο από Ιούνη μέχρι Σεπτέμβρη. «Καλλιεργούμε νέες ευρωπαϊκές ποικιλίες: bora, faralia, farhial, fardao. Είναι γευστικές, με άρωμα και καταξιώθηκαν στην αγορά». Στη NESPAR χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας στην καλλιέργεια του σπαραγγιού, πετυχαίνοντας συγκομιδή στον μισό χρόνο, καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς η καλλιέργεια δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και απολαμβάνουν καλύτερες τιμές. Με τη μελλοντική εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού, σκέφτονται, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, τη δημιουργία επιχείρησης παραγωγής αποξηραμένων φρούτων μέσα από το κατάλληλο πρόγραμμα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη στην ελληνική αγορά και εισάγεται το 90%.