Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τις πωλήσεις σαμπάνιας – Θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 320 εκατ. φιαλών

Αφού οι πωλήσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών των 5,7 δισ. ευρώ το 2021, περισσότεροι άνθρωποι γιορτάζουν προτιμώντας τη σαμπάνια.

Ο David Chatillon, πρόεδρος της Union of Champagne Houses (UMC) δήλωσε στο Reuters ότι το 2022 προβλέπεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ. «Πολύ πιθανότατα θα περάσουμε το ρεκόρ του προηγούμενου έτυς και το 2022 θα είναι το νέο ρεκόρ όσον αφορά τον κύκλο εργασιών», είπε.

Πέρυσι πουλήθηκαν 320 εκατομμύρια μπουκάλια, μετά την αύξηση των εξαγωγών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας. Ο φετινός όγκος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό, αλλά όχι και το εντυπωσιακό ρεκόρ του 2007 των 339 εκατομμυρίων φιαλών που πουλήθηκαν.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις αναμένεται επίσης να εκτιναχθούν σε υψηλά ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Chatillon, ο χρόνος της αύξησης υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να απολαύσουν τη ζωή μετά την πανδημία.

«Έχουμε καταναλωτές που ίσως επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό από άλλους και έχουμε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι θέλουν να διασκεδάσουν, θέλουν καλά προϊόντα και το άνοιγμα ενός μπουκαλιού σαμπάνιας είναι από μόνο του μια γιορτή.»

«Οι τρεις πρώτες αγορές μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία, πάνε πολύ καλά, όπως και οι άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί», πρόσθεσε.

Οι τιμές της σαμπάνιας αυξήθηκαν φέτος λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, με τους οινοποιούς να πληρώνουν περισσότερα για τα μπουκάλια και τη μεταφορά τους. Σύμφωνα με τη Liv-ex, οι δείκτες Champagne 50 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 22% για τους πρώτους 11 μήνες του 2022.

Ο Chatillon έκρινε επίσης ότι η φετινή συγκομιδή κρασιού στη σαμπάνια ήταν «θαυματουργή», αφού ήταν 45% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι είχε διπλασιαστεί από το 2021, όταν οι αμπελώνες καταστράφηκαν από τον παγετό και τους μύκητες.

Πηγή: naftemporiki.gr