Χρυσή μπίζνα επιδοτήσεων με ανύπαρκτες μοναστηριακές εκτάσεις

γράφουν οι Γεωργία Μπόχτη, Γιάννης Καρτερός

«Παραμάγαζο» στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου φαίνεται να έχει στηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με στόχο τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», τα έτη 2018 και 2019 είχε οργανωθεί μία ολόκληρη επιχείρηση παραγωγής πλαστών ιδιωτικών συμφωνητικών με μοναστήρι στην Πελοπόννησο για τη μίσθωση γης σε Καλάβρυτα και Κύθηρα από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Με αυτά τα «μαϊμού» συμφωνητικά, παραγωγοί υπέβαλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, μέσω των ΚΥΔ της περιοχής τους, για να εισπράξουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις ετήσιες επιδοτήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού που, βάσει της έρευνας, φέρεται να διεκδικεί για φέτος ποσό ύψους 42.000 ευρώ για ανύπαρκτα βοσκοτόπια, σε περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από το σπίτι του. Κανείς, όμως, εκ των εμπλεκόμενων παραγωγών δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν παγώσει.

Πιο αναλυτικά, από τον διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, προέκυψε ότι περίπου 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία εμφανιζόταν να τα έχει μισθώσει σε δεκάδες αγρότες του Αγρινίου. Οι εκτάσεις, που μέχρι πέρυσι δηλώνονταν ως κοινοτικοί βοσκότοποι, στα παράλια κυρίως των Κυθήρων, εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκαν σε… μοναστηριακή ιδιοκτησία. Κάτι που ούτε η ίδια η Μονή γνώριζε.

Πλαστά συμφωνητικά

«Μας ήρθε ένα χαρτί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο ζητούσαν να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε νοικιάσει εκτάσεις στα Κύθηρα, τις οποίες έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου», αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου. «Όλες οι εκτάσεις που έχουμε είναι γύρω από τη Μονή. Με αυτές που αναφέρθηκαν δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε με αυτούς που φαίνεται να τις μισθώνουν», σημειώνει.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, μετά τη συνάντηση του Αρχιμανδρίτη με τους αρμοδίους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα συμβόλαια ενοικίασης γης αποδείχτηκαν καθολικά πλαστά, με την υπογραφή του ηγούμενου και τη σφραγίδα της Μονής να έχουν τοποθετηθεί σε αυτά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. «Υπήρξε υποκλοπή της σφραγίδας και των υπογραφών μας, δεν ξέρω πώς έγινε αυτό», επισημαίνει ο ηγούμενος.

Οι έλεγχοι ανέδειξαν δεκάδες συμβόλαια, που φέρουν την πλαστή σφραγίδα της Μονής και την εξίσου πλαστή υπογραφή του Αρχιμανδρίτη. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα συμβόλαια αυτά διαφέρουν ως προς την όψη, τη σύνταξη και την πιστοποίηση σε σχέση με τα αυθεντικά, που έχει κατά καιρούς συνάψει η Μονή με αγρότες για τις νόμιμες εκτάσεις της, οι οποίες και βρίσκονται πέριξ του κτηρίου της. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «ΥΧ» ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος. «Η Μονή ουδεμία σχέση έχει με τα αναφερόμενα ακίνητα σε τοποθεσίες στα Κύθηρα, καθώς και στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Τα συμφωνητικά είναι καθ’ ολοκληρίαν πλαστά, στο σύνολό τους, ως περιεχόμενο, σφραγίδα και υπογραφές, σε ό,τι αφορά τη Μονή Ταξιαρχών Αιγίου. Τα αναφερόμενα στα συμφωνητικά ονόματα είναι παντελώς άγνωστα στη Μονή.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητά της, η Μονή τα δηλώνει στο Ε9 που καταθέτει κάθε χρόνο στην αρμόδια ΔΟΥ (Αιγίου) και όποιο ακίνητό της γύρω από τη Μονή έχει μισθώσει, έχει καταθέσει σχετική δήλωση στην εν λόγω ΔΟΥ. Τονίζεται ότι τα συμφωνητικά της Μονής είναι δακτυλογραφημένα, πλήρως συντεταγμένα και, όπως προαναφέρθηκε, έχουν κατατεθεί στην Εφορία Αιγίου, όπου δηλώνεται και το σχετικό εισόδημα», τόνισε ο δικηγόρος.

Η υπόθεση αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Μονή μέσω του δικηγόρου της θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι εκτάσεις στο νησί των Κυθήρων που φέρονται ως μοναστηριακές και δηλώθηκαν από παραγωγούς στο Αγρίνιο.

Φάμπρικα θεωρήσεων για το γνήσιο της υπογραφής

Η παρανομία που διαπιστώθηκε για το 2019 οδήγησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξετάσουν και περασμένες χρονιές για αντίστοιχες περιπτώσεις. Φαίνεται πως οι επιτήδειοι δεν ήταν πρωτάρηδες στο «άθλημα», καθώς και για το έτος 2018 η Μονή εμφανίζεται να μισθώνει εκτάσεις, που ουδέποτε είχε στην κατοχή της, αυτήν τη φορά στα Καλάβρυτα. Το θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το γνήσιο της υπογραφής των αγροτών, τόσο για την περίπτωση των Κυθήρων όσο και των Καλαβρύτων, έχει θεωρηθεί μόλις από δύο Κοινοτάρχες του Δήμου Αγρινίου. Όσον αφορά τα φετινά μισθωτήρια, αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι θεωρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα, δηλαδή τη 15η Ιανουαρίου 2019.

Μάλιστα, ένας εκ των δύο Κοινοταρχών εμφανίζεται να είναι ταυτόχρονα και ένας από τους παραγωγούς του Αγρινίου που έχει μισθώσει γη στα Κύθηρα. Η «ΥΧ» επικοινώνησε και με τους δύο προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο Χ. ανέφερε ότι δεν μπορεί να θυμάται σε τι είδους έγγραφα επιβεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής, καθώς εξυπηρετεί όλο το χωριό.

«Μου φέρνει το χαρτί ο πατέρας για την κόρη, ο γιος για τη μητέρα, κι αυτό γίνεται όλο τον χρόνο. Μια μικρή κοινωνία είμαστε, 200 κάτοικοι, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και, επίσης, βοηθάμε τους παραγωγούς για το ΟΣΔΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε, εάν για τη βεβαίωση της υπογραφής ήταν παρόντες τον περασμένο Ιανουάριο οι παραγωγοί της υπόθεσης.

Όσον αφορά τη μίσθωση γης στο νησί, μας απαντά πως «δεν έχει καμιά δουλειά στα Κύθηρα». Ιδιαίτερα θορυβημένος ο έτερος Κοινοτάρχης επιφυλάχτηκε προς το παρόν να μη σχολιάσει οτιδήποτε, εξηγώντας ότι αρχικά θέλει ο ίδιος να ερευνήσει –στο κομμάτι που τον αφορά– το θέμα, προκειμένου όχι μόνο να δώσει, όπως είπε, μια καθαρή απάντηση, αλλά και να κινηθεί αρμοδίως.

«Η Ένωση Αγρινίου ανέλαβε να με βοηθήσει»

Η πρώτη σκέψη είναι πως δεκάδες άνθρωποι αποφάσισαν να εξαπατήσουν την Εκκλησία και το Δημόσιο και να καρπωθούν επιδοτήσεις. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι οι αγρότες γνωρίζονται μεταξύ τους και με τη βοήθεια κάποιων επιτήδειων προχώρησαν εν γνώσει τους στην πλαστογράφηση των εγγράφων. Όπως έδειξε, όμως, το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι περισσότεροι από τους παραγωγούς δεν είχαν ιδέα ότι στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που υπέβαλαν αναφέρονται ως ενοικιαστές αγροτεμαχίων στα μακρινά Κύθηρα και δικαιούνται, μάλιστα, μεγαλύτερες ενισχύσεις από αυτές που γνωρίζουν.

«Κτηνοτρόφος της περιοχής με παρότρυνε να απευθυνθώ στην Ένωση Αγρινίου για να με βοηθήσει με τη συμπλήρωση της ΕΑΕ» αποκαλύπτει, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Π., ένας από τους παραγωγούς, η υπογραφή του οποίου εμφανίζεται σε πλαστό ιδιωτικό συμφωνικό μίσθωσης. Ξεκαθάρισε ότι «η Ένωση ανέλαβε όλη τη διαδικασία και τα έγγραφα, προκειμένου να καταθέσω τα χαρτιά μου στο ΟΣΔΕ» και ότι σε καμία περίπτωση δεν γνώριζε για τα βοσκοτόπια στα Κύθηρα. «Πρώτη φορά το ακούω. Τι δουλειά έχω στα Κύθηρα;», αναρωτήθηκε εμφανώς ταραγμένος στο άκουσμα της είδησης. Μάλιστα, ο ίδιος βεβαιώνει ότι ουδέποτε επισκέφτηκε Τοπική Κοινότητα για να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής του. «Εγώ απευθύνομαι πάντα στα ΚΕΠ», τόνισε.

Την ίδια ώρα, άγνοια δηλώνουν και δύο γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, με τις οποίες επικοινώνησε η εφημερίδα. Και οι δύο, όπως μας είπαν, δεν γνωρίζουν κάτι, καθώς τη διαδικασία ανέλαβε εξ ονόματός τους στη μία περίπτωση ο σύζυγος και στην άλλη ο πατέρας. Μάλιστα, η Σ. εξέφρασε την ανησυχία της, σημειώνοντας συγκεκριμένα «ότι δεν έχω βάλει την υπογραφή μου ποτέ σε συμφωνητικό για να μισθώσω αγροτεμάχια στα Κύθηρα».

Με άρωμα Λεπενού

Όπως αποκαλύπτει η εν εξελίξει έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έντεκα εκ των παραγωγών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουν ήδη αντιμετωπίσει πολυετείς κυρώσεις για το σκάνδαλο της Λεπενού, που είχε αποκαλύψει η «ΥΧ». Να θυμίσουμε ότι ήταν το έτος 2017, όταν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις (ακόμα και άνω του 50%) μεταξύ των δηλωθέντων ζώων και αυτών που τελικά καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εν λόγω παραγωγοί, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν δικαιώματα στην περιοχή τους, όπου πλέον είναι δακτυλοδεικτούμενοι, αναζήτησαν νέες περιοχές για να νοικιάσουν βοσκοτόπια και να λάβουν επιδοτήσεις. Και όλα δείχνουν ότι κάποιοι φρόντισαν να τους βοηθήσουν και να τους βρουν λύση.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν…

Ακόμα ένα κοινό σημείο των εμπλεκομένων είναι πως όλες οι δηλώσεις, και του 2018 για τις εκτάσεις στα Καλάβρυτα, αλλά και του 2019 για τις εκτάσεις στα Κύθηρα, έγιναν σε δύο συγκεκριμένα ΚΥΔ, αυτά της Ένωσης Αγρινίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου. Η «ΥΧ», στις 30 του περασμένου Αυγούστου (φύλλο 200), είχε δημοσιεύσει καταγγελίες από το Αγρίνιο για παράνομη εισαγωγή εμβολίων ακτινιδίου από την Ιταλία, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει οποιονδήποτε. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά, στα γραφεία της εφημερίδας έφτασε εξώδικο, υπογεγραμμένο από τον Ιωάννη Κουτσουπιά, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του ανέφερε πως το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό, αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Σήμερα, ο ίδιος εμφανίζεται σε μία νέα υπόθεση, καθώς είναι πρόεδρος του ΑΣ Νεαπόλεως Αγρινίου, που είναι το ένα από τα δύο ΚΥΔ όπου κατατέθηκαν οι αιτήσεις. Το άλλο είναι το ΚΥΔ της Ένωσης Αγρινίου, της οποίας προεδρεύει ο αδελφός του, Θωμάς Κουτσουπιάς.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι απλό: Να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί μιας υπόθεσης που δεκάδες αγρότες κατέθεσαν πλαστά ενοικιαστήρια για να λάβουν χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεων, περνώντας μέσα από μία συγκεκριμένη οδό.