Χρυσό βραβείο για το παλαιωμένο κοκκινέλι 2011 του Οργ. Ηλέσιον σε διεθνή διαγωνισμό

Χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Organic Wine Award International 2021 στην Γερμανία -στην κατηγορία Φυσικά Οργανικά Κρασιά- έλαβε το παλαιωμένο κοκκινέλι 2011 του Οργ. Ηλέσιον (αναλυτικά η απονομή).

Το συγκεκριμένο κρασί είναι η προσπάθεια του Οργ. Ηλέσιον για παραγωγή οίνου μακράς διάρκειας ζωής, χωρίς χημικά και θειώδη, με βάση τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.

Οι κριτές, εμπιστεύθηκαν τις αναλύσεις του οίνου, τις αισθήσεις τους και εκτίμησαν την ποιότητα του οίνου «Παλαιωμένο Κοκκινέλι» με 94 μονάδες στις 100 (αναλυτικά στοιχεία). Οι συγκεκριμένοι οίνοι στηρίζονται σε δύο πολύ γερούς πυλώνες: την αρχαιοελληνική μας παρακαταθήκη και την φυσικότητα – καθαρότητά της φυσικής οινοποίησης.

Ο υψηλόβαθμος βιολογικός άκρατος οίνος του Οργ. Ηλέσιον είναι φυσικής και ερυθράς οινοποίησης με άγριους/γηγενείς ζυμομύκητες. Δεν του έχει γίνει προσθήκη θειωδών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων και είναι 100% από σταφύλι! Δεν υπέστη πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτραρίστηκε! Έτσι πέρασαν στο σώμα του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες (η λουτεολίνη, η ρεσβερατρόλη, οι OPC κ.α.) των σταφυλιών. Γι’ αυτό είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής και του Γαλλικού παράδοξου. Να σημειωθεί ότι από αναλύσεις του τμήματος Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα προϊόντα σταφυλής του Ηλέσιον αποδείχθηκαν πολύ ισχυρή ασπίδα για την υγεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τον θεσμό ο διοργανωτής φορέας:

«Όσοι εργάζονται με τη φύση σε καθημερινή βάση, με τους κύκλους, τα καπρίτσια και τους μηχανισμούς της, συνήθως γνωρίζουν επίσης καλά την αλλαγή. Άλλοτε έρχεται αργά και άλλοτε απροσδόκητα. Αλλά σίγουρα όπως κάθε σύννεφο έχει ασημένια επένδυση, έτσι κι εμείς στο WINE SYSTEM, που διοργανώνουμε το διεθνές βραβείο βιολογικού κρασιού για περισσότερο από μια δεκαετία, αισθανόμαστε επίσης αυτή την αλλαγή. Και αποφασίσαμε να το διαμορφώσουμε με τον δικό μας ενθουσιασμό και σύμφωνα με το σύνθημά μας «Εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου».

Η αλληλεπίδραση με τις δυνάμεις της φύσης, στην επιδέξια ένωση της οικολογίας και της δεξιοτεχνίας, δημιουργεί εξαιρετική ποιότητα. Και αυτή η ποιότητα είναι αυτό που πείθει στο τέλος. Αυτή που συγκινεί και εμπνέει τους ανθρώπους.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από PAR® Certified Masters, εργάζεται σε ομάδες των δύο ατόμων και αξιολογεί κάθε κρασί ξεχωριστά και ως μέρος μιας ομάδας. Είτε ένα στυλιστικά μοντέρνο φρουτώδες λευκό κρασί, ένα κομψά κατασκευασμένο κρασί terroir είτε ένα αυθεντικό πορτοκάλι, κάθε κρασί λαμβάνει διαφανή τεκμηρίωση των αισθητηριακών χαρακτηριστικών του, τα οποία αξιολογούνται ως προς την προέλευση, το κλίμα και το ύφος.