Χτίζει συνεργασίες µε αγρότες η βιοµηχανία των αναψυκτικών

Στήριγμα για 250.000 Ευρωπαίους αγρότες ο κλάδος

Από τις υψηλότερες, μεταξύ των ελληνικών προϊόντων, η προστιθέμενη αξία τους

Ενδιαφέροντα στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα για τον κλάδο των αναψυκτικών και τη συνεισφορά του στην οικονομία της ΕΕ. Αξιόλογη είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, και η συμβολή του κλάδου στο αγροτικό εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προϊόντων που απαρτίζουν την κατηγορία των αναψυκτικών, συμπεριλαμβάνονται και τα μη ανθρακούχα – μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή οι χυμοί φρούτων και τα φρουτοποτά.

Συνεισφορά σε οικονομία και απασχόληση

Μεγάλης σημασίας είναι ο ρόλος του κλάδου των αναψυκτικών στην οικονομία της ΕΕ, με πανευρωπαϊκό ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 185 δισ. ευρώ, ίσο δηλαδή με το 1,24% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω νούμερα αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού τζίρου του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ. Εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία με τζίρο 2,2 δισ. ή 1,3% του ελληνικού ΑΕΠ (στοιχεία 2015). Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Αναψυκτικών (UNESDA), ο κλάδος προσφέρει 30 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σχετικά με τη θετική επίδραση του κλάδου στην απασχόληση, σημειώνεται ότι κάθε δουλειά στον κλάδο στηρίζει 9 θέσεις εργασίας στην ΕΕ, ενώ παρόμοια είναι και τα στοιχεία για τη χώρα μας. Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2016) σημειώνει ότι ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών στηρίζει την απασχόληση, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους κλάδους της παραγωγής, της εστίασης και του εμπορίου, ιδίως στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, προσφέρει περισσότερες από 17.000 άμεσες θέσεις εργασίας (1.800 θέσεις στον αγροδιατροφικό τομέα). Πανευρωπαϊκά, ο κλάδος προσφέρει απασχόληση σε περίπου 170.000 άτομα, ενώ στηρίζει οικονομικά πάνω από 250.000 αγρότες.

Διέξοδος για την αγροτική παραγωγή

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, ο κλάδος απορροφά σημαντικές ποσότητες της αγροτικής παραγωγής (φρούτα, τεύτλα και προϊόντα) από 137.500 αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία: Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε ένα ευρώ δαπάνης για την αγορά των προϊόντων του κλάδου (σε τιμές παραγωγού) δημιουργεί 3,9 ευρώ προστιθέμενης αξίας στο σύνολο της Οικονομίας. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής παραγωγής της εταιρείας «Χυμοί Λακωνία», Σαράντος Ζαραφωνίτης, «συνεργαζόμαστε με 796 παραγωγούς που μας προμηθεύουν την πρώτη ύλη (πορτοκάλι) για τους συμπυκνωμένους και φυσικούς χυμούς μας. Το πορτοκάλι για χυμό αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τον παραγωγό. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, από 5% έως 10%, που έχουμε την τελευταία διετία και τα αξιόλογα μερίδια αγοράς που έχουμε αποσπάσει, δείχνουν ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου σε τοπικό επίπεδο».

 

Αύξουσα η πορεία των εξαγωγών ελληνικών χυμών

 Θετική είναι η εικόνα των εξαγωγών χυμών φρούτων και λαχανικών την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του INCOFRUIT-Ελλάς: Το 2017, οι εξαγωγές σε αξία ανήλθαν σε 41,8 εκατ. ευρώ, αύξηση δηλαδή 62% σε σύγκριση με την αξία εξαγωγών το 2014.