Χτυπάει κόκκινο η ζήτηση για καλαμπόκι και σόγια

Οι εισαγωγές-ρεκόρ της Κίνας συντηρούν το ράλι των τιμών

Αρκετό καύσιμο φαίνεται ότι έχει ακόμα στο… ντεπόζιτό του το ράλι στις τιμές των σιτηρών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές. Ο φόβος για πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας, τα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών που λαμβάνουν αρκετές παραγωγικές χώρες για να διασφαλίσουν τα εγχώρια αποθέματα και, βεβαίως, οι εκρηκτικοί ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζει να εισάγει η Κίνα έχουν ως αποτέλεσμα οι όποιες προβλέψεις για αυξήσεις στην παγκόσμια προσφορά να… ωχριούν μπροστά στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί σε εκτιμήσεις για μείωση των αποθεμάτων και έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές.

Οι νέες προβλέψεις του USDA

Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στον ανοδικό κύκλο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα είναι η σόγια και το καλαμπόκι. Όσον αφορά την πρώτη, το πρόσφατο report προσφοράς-ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) κάνει λόγο για αυξημένη κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι παραγωγή της Βραζιλίας (όπου η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί), η οποία αναμένεται τώρα να φτάσει τους 133 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφονται και εξαγωγές-ρεκόρ της τάξης των 47,5 εκατ. τόνων από την πλευρά των ΗΠΑ, με κύριο αποδέκτη την Κίνα, η οποία έχει προμηθευτεί από εκεί 32,4 εκατ. τόνους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το USDA αναβάθμισε κατά επιπλέον 500.000 τόνους την πρόβλεψή του για τις συνολικές εισαγωγές που θα πραγματοποιήσει τη φετινή σεζόν η ασιατική χώρα. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι τιμές εξαγωγής για την αμερικανική σόγια αυξήθηκαν, σύμφωνα με το USDA, κατά 55 δολ./τόνο για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο (ενώ αύξηση 44 δολ./τόνο κατέγραψε και η Βραζιλία.

Κι ενώ σε χρηματιστηριακό επίπεδο οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι τις τελευταίες μέρες ελαφρώς χαμηλότερες σε σύγκριση με τα υψηλά του Ιανουαρίου, εκείνες του καλαμποκιού συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τον Φεβρουάριο, φτάνοντας την Τρίτη στα 5,64 δολ./μπούσελ.

Η Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, αναμένεται να συνεχίσει να εισάγει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 με τους ρυθμούς των προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, το USDA εκτιμά τώρα ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού από το Πεκίνο θα φτάσουν για τη σεζόν 2020/2021 τα επίπεδα ρεκόρ των 24 εκατ. τόνων.

Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο κατά 37% από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου και… υπερτριπλάσιο από τους 7,6 εκατ. τόνους που είχε εισαγάγει την περίοδο 2019/2020 και θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο αγοραστή καλαμποκιού παγκοσμίως, με το Μεξικό (16,5 εκατ. τόνοι) και την Ιαπωνία (15,6 εκατ. τόνοι) να ακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η Κίνα έχει αγοράσει 17,7 εκατ. τόνους αμερικανικού καλαμποκιού, ποσότητα που συνιστά ιστορικό ρεκόρ και αντιστοιχεί στο 74% των ποσοτήτων που αναμενόταν αρχικά ότι θα αγοράσει από κάθε πηγή η χώρα στη φετινή σεζόν.

Μειώνεται το spread με σιτάρι και ρύζι

Το άλμα στις τιμές του καλαμποκιού λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο για το σιτάρι όσο και για το ρύζι, αφού αρκετοί κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν πλέον ότι το spread στις μεταξύ τους τιμές δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο.

Όπως επισημαίνει το USDA, ειδικά για την περίπτωση της Κίνας, οι σχετικά χαμηλές τιμές του εισαγόμενου σιταριού, σε σύγκριση με εκείνες του καλαμποκιού που αυξάνονται διαρκώς, καθιστά πιο ελκυστική τη χρήση του πρώτου ως ζωοτροφή. Μιλώντας με αριθμούς, το γαλλικό σιτάρι φτάνει στην Κίνα σε μια μέση τιμή 270 δολ./τόνο που είναι 160 δολ./τόνο χαμηλότερη από την τιμή του εγχώριου καλαμποκιού.

Το USDA αναθεώρησε ανοδικά για έκτο μήνα σερί την πρόβλεψή της για τις εισαγωγές σιταριού της Κίνας, οι οποίες τώρα αναμένονται στους 10 εκατ. τόνους, 1 εκατ. τόνοι υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου και 4,62 εκατ. τόνοι (86%) υψηλότερα από την προηγούμενη σεζόν. Εφόσον η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ρεκόρ 25ετίας.

FAO: Σε υψηλό επταετίας ο Δείκτης Τροφίμων

Oι μαζικές αγορές καλαμποκιού εκ μέρους της Κίνας έπαιξαν κομβικό ρόλο στη νέα, για όγδοο συνεχόμενο μήνα, άνοδο του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO, o οποίος αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά και πλέον ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, ο δείκτης (που παρακολουθεί τις τιμές ενός «καλαθιού» βασικών αγροτικών προϊόντων) είναι ανεβασμένος κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2014.

Ο δείκτης των σιτηρών ειδικότερα ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 7,1%, με τις διεθνείς τιμές καλαμποκιού να σημειώνουν άνοδο 11,2% από τον προηγούμενο μήνα και 42,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Αυξημένες κατά 6,2% ήταν σε μηνιαία βάση και οι τιμές του σιταριού.

Στα φυτικά έλαια, οι τιμές ενισχύθηκαν 5,8% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2012, ενώ ανεβασμένοι κατά 1,6% και 1% ήταν οι δείκτες των γαλακτοκομικών και του κρέατος αντίστοιχα.