Χτύπησε μεγάλο πτηνοτροφείο στην Ουκρανία η γρίπη των πτηνών – Κρούσμα και στη Γερμανία

Εξαπλώνεται ραγδαία ο Η5Ν8 στα πτηνά στην Ευρώπη καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε και νέο κρούσμα στη Γερμανία και στην Ουκρανία. Έτσι μετά τη Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Τσεχία χθες οι αρχές της Γερμανίας επιβεβαίωσαν την παρουσία του παθογόνου υιού σε μία νεκρή άγρια μαύρη χήνα στο Spree-Neisse του Βραδεμβούργου κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με τη Πολωνία.  

Η υπουργός προστασίας καταναλωτή της χώρας δήλωσε πως οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες έλεγχου στο Βραδεμβούργο. Σύμφωνα με την ίδια ζητήθηκε από τους πτηνοτρόφους να ελέγξουν και να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας. 

Στο μεταξύ η Ουκρανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό του Η5 ιού σε μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Vinicia. Είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα μετά το Μάρτιο του 2017 το οποίο προκάλεσε το θάνατο 5.000 πουλιών σε μια μονάδα με 98.000 όρνιθες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής της προστασίας των καταναλωτών της χώρας. 

Το κρούσμα εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα μακριά από μία πολύ μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα ιδιοκτησίας της MHP η οποία φέρεται να είναι η μεγαλύτερη πτηνοτροφική επιχείρηση στην Ευρώπη.