Η YAKA IKE επενδύει στο μύρτιλο με διασφαλισμένο ράφι

Παράλληλα με τη δυναμική της παρουσία στο κεράσι, η ΥΑΚΑ ΙΚΕ πραγματοποιεί πλέον άνοιγμα και στο μύρτιλο, ένα φρούτο που συγκαταλέγεται στις υπερτροφές. Αρχικός στόχος ήταν να αναζητήσουν το κατάλληλο φρούτο ή λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε μικρά κτήματα, δίνοντας υψηλές οικονομικές αποδόσεις στον παραγωγό.

Τα δείγματα που συνέλεξαν επί δύο χρόνια από διαφορετικές περιοχές της Θράκης επιβεβαίωσαν ότι το pH του εδάφους είναι ιδανικό για το μύρτιλο, που θέλει pH κάτω από 6,0-6,5, άρα η Θράκη ανήκει στις καταλληλότερες περιοχές για την καλλιέργειά του.

«Φέτος καλλιεργούνται 80 στρέμματα, εκ των οποίων τα 35 είναι της ΥΑΚΑ ΙΚΕ και τα υπόλοιπα είναι με συμβολαιακή καλλιέργεια, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη ή ελεύθερα. Η τύρφη έρχεται από τη Λιθουανία, τα πιστοποιημένα φυτά προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και, μάλιστα, το 90% από την Ολλανδία», περιγράφει ο πρόεδρος της εταιρείας, Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ. Ο ίδιος ζήτησε από Θρακιώτες δημάρχους να βγάλουν σε δημοπρασία ακαλλιέργητες εκτάσεις και βρήκαν ήδη ανταπόκριση από τον Δήμο Ιάσμου.

«Στόχος είναι μέχρι το 2025 να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μύρτιλου πανελλαδικά και η Θράκη να αριθμεί τις μεγαλύτερες εκτάσεις, να γίνει θρακιώτικο το μύρτιλο. Επιπλέον, να γίνουμε οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς». Ο ίδιος επιδιώκει μια παραγωγή στη Θράκη no limits. Μάλιστα, για να εδραιωθεί το μύρτιλο ως προϊόν υψηλής ποιότητας στις ξένες αγορές, η εταιρεία θα επενδύσει σε νέο οπτικό καλιμπραδόρο και, παράλληλα, θα προχωρήσει σε επέκταση της μονάδας.

Η πρόθεση της YAKA IKE να δώσει απαντήσεις στους αγρότες με μικρό κλήρο, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί, αποτυπώνεται στην τιμή παραγωγού. Για την α’ ποιότητα είναι 2,5 ευρώ το κιλό για την επόμενη τριετία, έχοντας εξασφαλισμένο ράφι. «Έχουμε 15ετές συμβόλαιο με έναν κολοσσό σε επίπεδο Ευρώπης. Επιπλέον, στο κεράσι είναι πελάτες μας οι πέντε μεγαλύτεροι της Ευρώπης και επιθυμούν να προχωρήσουμε σε συμβόλαια για το μύρτιλο».

Τον Ιούνιο ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα μύρτιλα, θα ακολουθήσουν τα μεσοπρώιμα και τον Αύγουστο θα μαζέψουν τα όψιμα. Παράλληλα, βρίσκονται σε επικοινωνία με εταιρεία που παράγει φυτά, επιδιώκοντας να παρατείνουν τα όψιμα μέχρι τον Σεπτέμβρη.