Η Yara εγκαινιάζει ένα εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου: «Ένα σημαντικό ορόσημο»

13/06/2024
5' διάβασμα
i-yara-egkainiazei-ena-ergostasio-ananeosimou-ydrogonou-ena-simantiko-orosimo-323655

Η Yara International εγκαινιάζει επίσημα το εργοστάσιο ανανεώσιμου υδρογόνου στην Herøya, Νορβηγία. Η Yara παράγει πλέον ανανεώσιμο υδρογόνο και αμμωνία και έχει ήδη παραδώσει τους πρώτους τόνους λιπασμάτων από ανανεώσιμη αμμωνία που παράγεται σε αυτό το εργοστάσιο. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη Yara και για την απανθρακοποίηση της αλυσίδας αξίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων, των καυσίμων της ναυσιπλοΐας και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών», αναφέρει ο Svein Tore Holsether, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yara.

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός κ. Jonas Gahr Støre εγκαινίασε σήμερα τη μονάδα ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 24 MW στο βιομηχανικό πάρκο της Herøya, τη μεγαλύτερη του είδους της που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη και μειώνοντας ετησίως 41.000 τόνους εκπομπών CO2 από τη μονάδα παραγωγής.

«Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό έργο και μια απόδειξη της αποστολής μας να θρέψουμε υπεύθυνα τον παγκόσμιο πληθυσμό και να προστατεύσουμε τον πλανήτη. Θέλω να ευχαριστήσω τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που εργάστηκαν εντατικά για να θέσουν σε λειτουργία αυτήν τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής, την Enova για την υποστήριξη του έργου, τους συνεργάτες μας και τους πρωτοπόρους συνεργάτες μας που είναι οι πρώτοι που ηγούνται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παραδώσαμε τους πρώτους τόνους λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Lantmännen, μια συνεργασία που χρησιμεύει ως συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο απαιτείται συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τροφίμων για την  απανθρακοποίηση. Μαζί, κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα προς την απανθρακοποίηση σε τομείς που είναι δύσκολο να περιοριστούν», σημειώνει Svein Tore Holsether.

Τα λιπάσματα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που παράγονται και παραδίδονται θα αποτελούν μέρος ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα ονομάζεται Yara Climate Choice. Αυτές οι λύσεις θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση της αλυσίδα αξίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων. Εκτός από τα λιπάσματα που παράγονται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα λιπάσματα που βασίζονται σε αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγονται με δέσμευση άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS) θα αποτελέσουν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Yara στο μέλλον.

«Η ανανεώσιμη αμμωνία είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόκλησης της απανθρακοποίησης, ωστόσο η ανάπτυξή της σε κλίμακα απαιτεί χρόνο. Καθώς ο κόσμος πλησιάζει ταχέως προς το 2030, εργαζόμαστε επίσης για την παραγωγή αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με CCS για να ενεργοποιηθεί η οικονομία υδρογόνου και να αναπτυχθούν οι αναδυόμενες αγορές για αμμωνία χαμηλών εκπομπών», λέει ο Hans Olav Raen, Διευθύνων Σύμβουλος της Yara Clean Ammonia.

Το 2023, η Yara υπέγραψε μια δεσμευτική συμφωνία μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 με τη Northern Lights, την πρώτη παγκοσμίως διασυνοριακή συμφωνία CCS σε ισχύ. Η Yara στοχεύει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 800.000 τόνους από την παραγωγή αμμωνίας στο Yara Sluiskil. Η Yara αξιολογεί επίσης την κατασκευή ενός έως δύο παγκόσμιας κλίμακας μονάδων παραγωγής αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με CCS στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος πρέπει να δράσει επειγόντως σε πολλαπλά επίπεδα για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και το CCS είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την ταχεία και κερδοφόρα απανθρακοποίηση. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις, προβλέψιμες συνθήκες, μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων, συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία και μια ώριμη αγορά όπου η ζήτηση και η προσφορά αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Οι εταιρίες που θα το λάβουν σοβαρά υπόψη θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη Yara, έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές μας κατά 45% από το 2005 και με τη στρατηγική μας να παραδίδουμε κερδοφόρες λύσεις για απανθρακοποίηση, γρήγορα και σε κλίμακα, που παράγονται τόσο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και με CCS, είμαστε σε μοναδική θέση να προσφέρουμε στην κοινωνία, τους συνεργάτες μας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ευρύτερα», λέει ο Svein Tore Holsether.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμμωνίας, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στη ναυτιλία. Η αμμωνία είναι επίσης ένας αποτελεσματικός φορέας ενέργειας και υδρογόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: